Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zatvor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina

18.05.2005. 17:44

Kcerkica ce mi u sedmom mjesecu napuniti 3 godine. Od rane dobi je imala problema sa stolicom,radi cega je i pila comformil.Sada sam prestala pokusavati od odbijanja od pelena ,jer onda ne obavi nuzdu dva do tri dana.Mokri na nonu ali ono drugo ne,sama mi kaze da mora ali sjedi po pola sata i nista,i onda rek nakon par dana u pelenu.Vec dva dana joj cijedim narandu i nakon toga se stalno zali da mora ,,ali bez uspjeha.I kad napokon ima stolicu ,,,,tvrda je.Molim vas za nekakav savjet,ili caj samo nebih htjela da se navikava na takve stvari da ima problema tj.da joj uvijek treba nekakva podrska da bi izvrsila stolicu.Hvala unaprijed

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.05.2005. 22:16

Draga Tina, niste naveli jelovnik Vašeg djeteta. Znam da djeca imaju poseban apetit, odnosno apetit na posebnu hranu. Međutim, broj i konzistencija stolice (ako je dijete inače zdravo) ovisni su o tzv. ostatnim tvarima u hrani, a to znači i u crijevnom sustavu. Najveću količinu ovih tvari sadrži povrće i voće, posebno u sirovom obliku. Možete ih pokušati dati djetetu i u obliku tvorničkog pripravka, kao što su npr. Muessli (ima ih mnogo vrsta i u svakom većem dućanu) koje ćete dodati u voćni ili drugi jogurt, voćni sok... Hrana je svakako najprirodniji način regulacije probave. No, nemojte smetnuti s uma mogućnost da dijete pruža otpor uklanjanju pelena, pa se u ovoj životnoj fazi može raditi i o kombinaciji uzroka. Inače, na temelju Vašeg opisa smetnji, nemam dojam da se radi o nekom organskom poremećaju, kojega bi trebalo isključiti samo u slučaju nastanka tvrdokorne opstipacije. Želim Vam mnogo strpljenja koje će možda biti najefiskanije i srdačno Vas pozdravljam.

mina30

13.04.2012. 10:05

Stovana
moja curica od dvije godine ima lijena crijeva. Isti problem sam imala ja kao dijete. I prije je to bio problem, pa po dva tri dana nije imala stolicu, davala sam Cotidierbe junior sirup dva puta dnevno i to je pomagalo. Medjutim u zadnja dva tjedna nema stolicu po 6 dana, dobila sam od pedijatra dulcolax cepice i vec sam ih dva puta koristila a mislim da cu morati i treci put jer curica taj dan nakon cepica ima stolicu, onda dva dana poslije ima normalno stolicu (s tim da dajem probiotik ujutro na taste, 3x5ml cotidierbe sirup i 300mg magnezija u granulama. Nakon dva dana sam smanjila magnezij na pola vrecice jer ne znam da li tako mala djeca smiju piti 300mg dnevno i 2x5ml sirupa i ona opet nije imala stolicu 4 dana, a nakon 4 dana niti nece, kako je rekao pedijatar, jer se crijeva previse rasire i ne mogu raditi. Ne jede cokoladu, jede kuhanu hranu, pazim da ne jede suho iako ponekad pojede slanac, cini mi se da pije dosta tekucine barem kad je kod kuce, ne znam koliko pije u vrticu i da li to utjece, jer je stolicu imala ove dane kad je bila kod kuce, a kad je krenula u vrtic nije imala stolicu. Zanima me koliko kolicinski tekucine treba popiti dijete od 2 godine i da li moram voditi dijete specijalistu.

Sur123

26.12.2019. 13:10

Postovani,
Prije mjesec dana javila sam se svojoj doktorici zbog problema s nadutosti i zatvorom. Prepisala mi je probiotik, sirup Portalac te Redovita prah za omeksanje stolice. Rekla je kako je taj proces oporavka dugotrajan stoga jos cekam da se pocne regulirati. Inace, pijem kontracepcijske tablete. Danas, mjesec dana nakon koristenja svih preparata za probavu, pocinjem osjecati bol u donjem dijelu leda i trbuha kao kada trebam dobiti menstruaciju te kao da me pritisce na cesto mokrenje, ali nemam problema sa simptomima poput ne obavljanja mokrenja do krana vec samo tezina. Citala sam da je to povezano sa problemom odlaska na wc. Cesta su podrigivanja i ispustanja vjetrova pa sam prestala uzimati Espumisan. Menstruacija stize tek za 21 dan tocno. Imala sam prosli mjesec normalno krvarenje tokom sve 4 placebo tablete Naelia pilula. S obzirom da imam spolne odnose, mogu li imptomi bolova u ledima i trbuhom biti povezani sa trudnocom ili sa neuravnotezenom probavom? Molim Vas za odgovor. Jako se brinem s obzirom da nismo spremni za trudnocu u ovom trenutku.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2020. 10:50

Nažalost ovim putem nije moguće postavljati dijagnoze i preporučiti terapiju. Javite svom liječniku.