Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


adenocarcinoma


Autor Poruka

ana

23.07.2003. 07:48

Poštovani (a) dr.,

Molim Vas da mi protumačite ovaj nalaz (46 godišnji muškarac, nalaz je napravljen u KBC ................ gdje je bio hospitaliziran 12 dana):

"Fiberbronhoskopija: Larinks, trahje, bifurkacija i lijevo bronhalno stablo je b.o. Desni glavni kao i ušće desnog gornjeg su b.o. (položen prema dolje). Ušća srednjeg/donjeg i VI bronha su ljevkasto sužena na uske pukotine uslijed ekstramuralne kompresije. Sluznica je pomalo vulnerabilna i spontano krvari.

KASiBČ: Adenocarcinoma

Spirometrija: restriktivno opstruktivne smetnje ventilacije manjeg stupnja Ventolin test negativan.
Difuzijski kapacitet za CO je izrazito snižen 32%.

RDG toraksa, CT toraksa i gornjeg abdomena: Opsežan infiltrativno proliferativni proces jezgre desnog pluća najvjerojatnije s početkom uz bronh za gornji režanj, ali isto tako uz opsežnu infiltraciju i izrazito suženje intermedijalnog bronha koji je gotovo amputiran no periferija je ipak dijelom ventilirana. U periferiji sva tri režnja postoje znaci poststenotične paraneoplastične pneumonije, a visok je stav desne hemidijafragme što upućuje na invaziju medijastinuma direktno u visini hilusa i niže tako da se u nižim slojevima ne može odvojiti od infiltrata niti perikard - vjerojatno je infiltriran no perikardijalnog izljeva ne vidim. Nasuprot toga postoji pleuralni izljev, a lediran je vjerojatno i n. frenikus pa je viši stav desne dijafragme. Prebifurkaciono te retrokavalno desno, a i uz lateralnu konturu luka aorte lijevo postoji nekoliko limfonoda koji su promjera od 1-1,5 cm. Lijevo se u plućnom parenhimu periferije vidi nekoliko sasvim malih nodusa promjera 2-3 cm na različitim slojevima i nije isključeno da oni odgovaraju hematogenim diseminatima. Zbog slabije ventilacije parenhima desne strane medijastinum je povučen. U projekciji gornjeg abdomena uvjerljivih se znakova sekundariozama ne vidi. Cistična formacija lijevog bubrega.

ZAKLJUČAK:

Kod bolesnika je verificiran adenokarcinom srednjeg i donjeg bronha desno. Učinjenim stagingom utvrđena je involviranost medijastinuma, a funkcionalna obrada pluća ukazuje na izrazito snižen difuzijski kapacitet pluća za CO. Zbog navedenog nije indicirana torakotomija. Indiciranu kemoterapiju smo modificirali obzirom da se kod bolesnika nije mogao uspostaviti venski put za prenteralnu primjenu te primijenili smo peroralnu kemoterapiju s Endoxan tbl a 50 mg 2 tbl dnevno i Vepesid caps a 100 mg 1 caps/dan. Ponovna hospitalizacija 19.08. s uputnicom za bolničko liječenje"

Moja pitanja:

- molim vas da mi "običnim jezikom" pojasnite koliko je toga i što je u biti zahvaćeno karcinomom?

- kolika je po vašem mišljenju infiltracija limfnih čvorova?

- možete li mi dati ikakvu prognozu? smatrate li da postoji šansa da kemoterapija popravi stanje kako bi se moglo operirati?

- imate li prijedlog ičega što još možemo učiniti da se izliječi?

Oprostite zbog opširnosti, zahvaljujem na Vašem vremenu i odgovoru.

Ana

doc. dr. Neven Tudorić

17.08.2003. 15:57

1. Radi se o vrlo uznapredovalom adenokarcinomu bronha (laički: raku pluća). Adenokarcinom je zločudan tumor (rak) visoke malignosti i nažalost velike sklonosti ranom i brzom metastaziranju.
2. Utvrđene je zahvačenost limfnih žlijezda u prsištu (metastaze u regionalne limfne čvorove), a sumnja se i u zahvaćenost srčane maramice (perikard). Utvrđeno je i nekoliko metastaza (tumotske presadnice) u tkuvu pluća kamo su dospjele putem krvotoka.
3. Prognoza je loša, poglavito radi uznapredovalosti bolesti i za očekivati je da će se nakon evtl. kratkotrajnog početnog poboljšanja iz kemoterapije, simptomi vrlo brozo pogoršavati. Smatram da ne postoji značajnija šansa za operativnim liječenjem, poglavito radi regionalne proširenosti bolesti (hematogene metastaze u plućima).
4. Može se konzultirati onkologa glede evtl. zračenja iako je adenokarcinom radiorezistentan što znači prilično otporan na ovaj oblik liječenja. Značajni su i simptomatski lijekovi, osobito za učinkovitu kontrolu boli i kašlja, te odgovarajuće dijetetske mjere kako bi se spriječio brzi gubitak tjelesne težine.