Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


karcinom


Autor Poruka

Nenad

31.07.2003. 11:49

zanima me koji su simptomi raka pluca?da li ima mogucnost izlecenju(gruba procena)
zanima me kada je jetra ostecena na pr. pod dejstvom alkohola koji su siptomi,da li boli ili pece,ili pak jednostavno promeni boju u belo i ne ostaju trajne posledice?
da li na pr.penusava alkoholna pica na pr. pivo mogu izazvati ozbiljna ostecenja jetre?!,srca,pluca i td.Unapred hvala

doc. dr. Neven Tudorić

17.08.2003. 15:44

Simptomi raka pluća su raznoliki, često netipični. Ponekad su vrlo oskudni radi čega se bolest često dijagnosticira u poodmaklom stupnju. Rak pluća najčešće uzrokuje kašalj koji je obično učestao, podražajan, nije vezan samo za neko doba dana ili noći. Pojava krvi u iskašljaju je osobito alarmantan simptom, te uvijek zahtijeva obradu (minimalno rtg. pluća i srca). Nadalje mogu se javiti bol u prsima, gubitak apetita, mršavljenje i drugi opći simptomi. Čest je slučaj da bolesnici s rakom pluća dobiju upalu pluća koja se nakon izlječenja raltivno brzo ponavlja i to na istom mjestu. Uzrok ove pojave je začepljenje bronha tumorom. Tada bolesnik ima simptome upale pluća. Ponekad prvi znak bolesti bude uzrokovan metastazom a ne samim osnovnim tumorom (metastaza u kosti ili mozak). Stopu izlječenja određuju vrsta tumora, veličina (uznapredovalost), proširenost (evtl. metastaze), opće stanje bolesnika (pridružene bolesti i sl.).
U svezi alkoholnih problema obratite se odgovarajućem specijalistu.