Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenokarcinom


Autor Poruka

sabina

07.02.2004. 17:57

Mom ocu je dijagnoziran adenokarcinom pa bi vas lijepo molila da mi objasnite sto to znaci i kakve su prognoze?0tac je rodjen 1951.g. i odbio je kemoterapiju.Koliko bi mu kemoterapija pomogla?U nastavku su njegovi nalazi tako da mi bolje pojasnite njegovo stanje.Rendgenski nalaz:u lijevom apeksu okruglasto homogeno zasjenjenje promjera oko 3.5cm uz prosirenu sjenu gornjeg medijastinuma.Obostrano naglasen peribronhijalni crtez.Sjena srca velicinom odgovara dobi.Dijagnoza:Ca(v.s.adenoCa)lobi sup.pulm.l.sin.CTtoraksa:periferni malignom bronha u apikoposteriornom segmentu gornjeg reznja lijevog plucnog krila,promjera oko 40 mm.Uvecani ipsilateralni i kontralateralni limfni cvorovi(T2N3).BRSK:traheja suzena cijelpm duzinom u sagitalnom smjeru glavna bifurkacija tupa.Kompresija na oba glavna bronha.Desno usce urednog nalaza.Lijevo takodjer usca slobodna i urednog nalaza Ciljana biopsija cetkanjem u apikoposteriorni segment lijevo,krvari.PH:Histoloski materijal je tumorsko tkivo gradjeno od nakupina krupnih atipicnih epitelnih stanica koje mjestimice zatvaraju formacije nalik na zljezde.Jezgre su krupne,s brojnim mitozama,citoplazme su obilne i sadrze eozinofilna granula.Ucitoplazmama te u lumenu zljezdanih formacija nalazi se sluz.Imunohistokemijski mjestimice se u citoplazmama vidi ekspresija kromogranina,kao znak neuroendokrine diferencijacije.Nalaz odgovara adenokarcinomu.Unaprijed zahvalna!

doc. dr. Neven Tudorić

14.02.2004. 13:56

Medicinska dokumentacija koju citirate govori o uznapredovalom, tj. proširenom raku pluća. Adenokarcinom je vrst zloćudnog tumora koji potječe iz žljezda sluznice bronha. Tumor se proširio u limfne žlijezde u obje strane prsnog koša, te se ne može liječiti kirurški. Kemoterapija (citostatici) su stoga preostali terapijski izbor. Ovaj oblik liječenja doveo bi do smanjenja tumora te spriječio ili odgodio njegovo daljnje širenje u druge organe.