Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


astma


Autor Poruka

Ljubica

31.03.2003. 04:58

Majka mi je 1943.godište,već duže vremena ima problema sa alergijama,koje su liječene claritin tabl. i ventolin sprejom.
S vremenom došle su do izražaja alergijske reakcije na odredjene lijekove, ubod insekata(što se očituje urtkarijama i simptomima anafil.šoka).U zadnje vrijeme prilikom svakog uspinjanja stubama ,svakog napora,uzrujavanja,infekcije,dolazi do gušenja,pa čak i u toku noći dolazi do budjenja gušenjem (2-3 puta).
Od liječnika PZZ-e dobili smo uputnice za RTG pluća,ukupni IGE,KRV za biokem.pretrage.Molim Vas koje bi dijagnostičke pretrage još trebalo napraviti da bi se ordinirala adekvatna terapija.
Unaprjed zahvaljujem.

doc. dr. Neven Tudorić

17.08.2003. 15:17

Neki od navedenih simptoma sugeriraju astmu iako i bolesti drugih organskih sustava dolaye u obzir (srce). Bilo bi neophodno uz navedene pretrage učiniti i spirometriju, evtl. i bronhoprovokatini test (ako je spirometrija uredna), rtg. paranazalnih sinusa, te 1-2 mjesečno mjerenje vršnog protoka. Bilo bi korisno kada bi obradu u početku nadzirao, pulmolog ili alergolog.

Anita

13.01.2004. 14:56

Mama sam dječaka od 2,5 godine (15 kg) koji je u zadnjih godinu dana prebolio upalu pluća, te je imao 4 ataka bronhoopstrukcije uz kašalj te obvezan sekret u nosu.
Zadnjim pretragama u studenom nađeno je SE 9/25 L:6,8(DKS EOSINOPHILIA), Er 4,88, Hgb 132, Trb 255, CRP 5,0 eo 633*103, nađeni u brisu nosa, biokemijski nalazi krvi u granicama norm. vrijednosti, EF b.o., IgG 8,3, IgA 0,66 , IgM 1,47 ,uK IgE 1698,8kU/L. Derm. p.6+(više od 100kU/L).
ORL: rihinitis purulenta
bris nosa:H. influanzae
Rtg: pulmo hiperinflacija parenhi.a. cor b.o.
Liječen je kortikosteroidima, inhalacijama salbutamola i antibioticima(klavocin bid i sumamed). Po otpuštanju iz bolnice nastavili smo s inhalacijama Flixotide 50mcg 2x1, uz Ventolin sprey po potrebi preko babyhalera). Unatoč primjeni kroz 1 mjesec ponovo smo završili na hitnoj zbog "hvatanja zraka, plitkog disanja i hroptanja u plućima", (dijagnoza liječnika:Pulmo:ekspirij produljen i otežan, oslabljen šum disanja, nos slabije prohodan.) Liječenje analogno 3x1 potisak Ventolin spreja i 2x1 potisak Flixotide 50 preko babyhalera.
Stanje se trenutno ustabililo, s time da nam je Flixotide 50 preporučen još za barem 6 mjeseci.
Molim savjet što i kako s djetetom? Koliko je opasno davati djetetu te dobi kortikosteroide? Da li postoje kakve "priznate" alternativne metode liječenja?
Unaprijed zahvaljujem