Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Astma i alergija


Autor Poruka

Janko

01.02.2002. 07:44

Cijenjeni,
Alergičan sam na grinje iz kućne prašine (i europski i američki tip). Sve je krenulo sa simptomima od 89. Operirali su mi nosnu pregradu 2 puta ali simptomi nisu nestali. Naknadno mi je dijagnosticirana alargija. Par godina kasnije i alergijska astma.
Išao sam na hiposenzibilizaciju (4 godine na europski tip i 2 godine američki tip).
Sad ne idem i ne uzimam nikakove lijekove.
Ponekad se pojavi teže disanje, ako procjenim da će mi to stvarati veće probleme udahnem Ventolin.

Molim Vas da mi odgovorite da li je ovakav pristup uredu.
Odnosno da li je potrebno kontinuirano uzimati lijek ili pak nastojati suzdržati se te šetnjom i opuštanjem prebroditi nastalu krizu (što meni često pomogne)?

Unaprijed hvala,

Janko

doc. dr. Neven Tudorić

09.02.2002. 18:16

Ako je astma posljedica preosjetljivosti na grinje kućne prašine potrebno je odgovarajuće liječenje.
Samo najlakši oblici bolesti mogu se liječiti na način kako Vi činite, povremenim udisanjem Ventolina. Ako Ventolin trebate češće (1-2 puta tjedno ili češće) potrebno je uvesti i protuupalni lijek za udisanje (Becotide, Flixotide, Tafen) koji se za razliku od Ventolina ne uzima "po potrebi" nego redovito, najmanje nekoliko mjeseci.
Važne su opće mjere koje navodite, šetnja, redukcija grinja u kućnom okolišu, no lijekove ne treba izbjegavati ako su potrebi. Često se nakon uvođenja navedenih lijekova kvaliteta života značajno poboljša.