Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ne znam šta je


Autor Poruka

tomislav

16.01.2002. 20:37

Otkriveno je da sam alergičan na grinje(7mm) i neke trave(3mm).Problem se javlja kad dođem u Dalmaciju odakle sam rodom,a inače studiram u Zagrebu.Problem je taj da mi nakon par dana nakon što dođem kući dolazi do smetnji disanja koje se najviše manifestiraju noću kad idem spavati i to u vidu hropotanja(to mi laički zovemo ui našem kraju mačkice) u prsima i pojave sekreta.Taj problem postaje svakim danom mog boravka kod kuće sve izraženiji i smetnje se javljaju i po danu.Na kraju dolazi do toga da više ne mogu ništa napraviti ,a da se ne umorim.
Problem i svi simptomi poraze kroz par dana nakon što se vratim u Zagreb.
Doktorica mi je dijagnosticirala astmu i propisala Serevent diskus,Fliksonase i Flixotide,te Ventolin aerosol.
Od navedenog uzimao bih samo Ventolin kad bi smetnje bile izraženije tj.kad bi osjetijo hropotanje u prsima.

Hvala!

doc. dr. Neven Tudorić

09.02.2002. 18:32

Postavljena dijagnoza je točna. Dobivate napadaje astme kada dođete u okoliš u kojem je veća koncentracija alergena grinja kućne prašine, a to je kod kuće u Dalmaciji. Povratkom u okoliš s malo alergena smetnje prestaju. Veća koncenracija grinja ne znači da je i količina prašine veća. Vjerojatno razina vlažnosti, način grijanja, temepratura u kući u Dalmaciji odgovara rastu grinja.
Preporučuje da navedene lijekove počmete uzimati 5-7 dana prije puta kući, a da Vam obitelj sobu u kojoj ćete spavati maksimalno dobro očisti (madraci) i provjetri (ukloniti tepih, zastore i sl.). Da li ste alergičan na mačku ili koju drugu životinju koju imate doma, a ne u Zagrebu?