Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


astma u trudnoci


Autor Poruka

zeljka

19.02.2002. 21:24

trudna sam dva i po mjeseca u zadnjih nekoliko dana imam jake napade suhog kaslja koji mi razdire pluca.Prepisan mi je inhaler budicort i ventolin inhaler cfc free.dva puta na dan to mi je bila doza i prije trudnoce samo sto se napadi nisi javljali pune tri godine .Molim Vas Vase misljenje koliko sve to utice na trudnocu (uzimanje lijekova)i zasto ne vidim nikakve promjene vec nekoliko dana kasalj ne prolazi i (puno je teze nocu)iako uzimam lijekove.
Unaprijed zahvalna

doc. dr. Neven Tudorić

06.03.2002. 15:50

Tijek astme u trudnoći je nepredvidiv, smirena astma se može pogoršati, a aktivna smiriti. Potreban je oprez pri odabiru lijekova, osobito tijekom prvih mjeseci trudnoće. Ventolin koji uzimate, uzmite samo u slučaju potrebe, dok se uporaba inhakacijskih kortikosteroida (budezonid) preporučuje samo "ako korist lijeka nadmašuje potencijalne štetne utjecaje na plod". U praksi je teško reći što to znači. Ako je astma aktivna usprkos uzimanja Ventolina i izbjegavanja pokretača tegoba (prašina, peludi i sl.). Mogu se propisati male doze inh. kortikosteroida, evtl. Flixotide 2x100 Diskus. Bitno je da astmu u trudnice nadzire iskusan liječnik (pulmolog, alergolog).
Dr. Tudorić