Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bakterija


Autor Poruka

Lejla

09.12.2003. 11:05

Poštovani doktore,
prije svega ako nisam na pravoj adresi unaprijed se izvinjavam jer vise ne znam kome da se obratim. Naime imam periodične probleme sa disanjem koje ne mogu povezati ni sa bilo kakvom situacijom ili stanjem. Taj problem se pojavio prije 3. godine i od tada sam bila na svim pregledima za koje je ljekar porodične medicine smatrao da su potrebni, pa čak i kod neuropsihijatra kako bi se isključila i ta mogućnost da je na nervnoj bazi. Provjeravala sam i hormone štitne žlijezde i sve je u granicama normale. Svi nalazi su u redu a ja i dalje imam probleme. Simptome koji se javljaju ili ja ne znam dobro objasniti ili.... Naime, ponekad mogu osjetiti kada će mi se javiti taj problem. Ispočetka predhodilo mu je kihanje, iz nosa počinje da curi (nije alergijskog karaktera jer je i taj nalaz pokazao da je sve u redu) i onda problemi koji traju nekoliko dana (7-10). Kad nastupi taj period ja bi najradije samo spavala jer tada normalono dišem. Pokušat ću objasniti.
Isprva dišem normalno a onda odjednom naleti neki val najednostavnije rečeno kao da je prostorija puna dima i ne možete nikako da dišete, dišete al nije to to. Tada kao da mi je neko jednostavno oduzeo čulo mirisa. Naravno srce počinje da ubrzano radi što je vjerovatno instiktivno zbog straha, i osjećam da mi je cijeli organizam jednostavno u fazi napetosti. Onda iznalazim sve moguće načine da se opustim i da ne mislim na to kako bi "prodisala", ponekad čak ni disanje na usta ne pomaže. Taj problem jednostavno sam nestane kroz nekoliko dana. Interesantno je da kada spavam i kada sam vani (npr. šetam) nemam tih problema, uopšteno, ako se bavim nekim aktivnostima, što bi se opet moglo povezati sa psihom. A sad pitanje:
Prije neki dan sam radila nalaz brisa grla i pokazalo se da imam staphilococcus aureus. Sa ovom bakterijom sam imala problema i prije otprilike godinu dana (liječila sam je injekcijama geramycina), zapravo ne sjećem se da li je ista uglavnom je iz grupe staphilococca. Mene zanima da li je moguće da mi ona stvara pomenute probleme sa disanjem.
Hvala vam na strpljenu i još jednom se izvinjavam na ovakvoj opširnosti ali mislim da bez toga možda ne bi ste bili dovoljno upućeni u moj problem.

doc. dr. Neven Tudorić

14.02.2004. 14:06

Usprkos opširnosti nedostaju neki vrlo važni podaci: da li se u fazama kad Vam je loše čuje disanje (sviranje u prsima), da li kašljete, da li je neprohodan nos, temperatura i sl.
Potreban je pregled pulmologa-alergologa kako bi se dokazala ili isključila preosjetljivost dišnih putova koja ne mora biti alergijske naravi. Stafilokok je često "normalan" nalaz u brisevima nosne sluzice, a jednako tako može biti znak kroničnog sinusitisa koji se katkada manifestira smetnjama koje su nalik Vašima.