Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hijatalna hernija


Autor Poruka

Alem

17.03.2003. 19:21

Gastroskopijom su mi dijagnosticirali da imam hijatalnu herniju, hroničnu upalu sluznice želuca i upalu jednjaka. Za navedene upale koristio sam tzv. trojnu terapiju sa Controloc-om, tako da su tegobe izazvane žgaravicom i kiselinom skoro prestale. Međutim, tegobe koje još uvijek imam, vjerovatno izazvane hernijom, su i dalje prisutne, a ogledaju se u: lupanju srca, slabošću organizma (gubljenjem fizičke energije), nekom vrstom nervoze (sl. strahu), itd. Posebne probleme imam noću, ako iole malo kasnije objedujem, tako da mi mnogo znači i sam položaj tijela u toku sna. Interesuje me da li navedene tegobe mogu biti izazvane hijatalnom hernijom (mada su bolovi zanemarljivi), te da li sam mogao osjetiti trenutak kada sam "dobio" herniju (jer sam to prvi put osjetio u snu). Postoji li terapija, bez operacije kojom je moguće izliječiti ovu bolest. Inače imam 32 godine. Hvala!

doc. dr. Neven Tudorić

19.08.2003. 14:37

Savjetujem Vam da se konzultirate s gastoenterologom. Opisane smetnje mogu biti uzrokovane hijatalnom hernijom i posljedicnom upalom sluznice donbjeg dijela jednjaka (refluksni ezofagitis). Smetnje su uzrokovane retrogradniom vraćanjem želučane kiselimne u jednjak, a često su lijekovi i higijensko-djetetske mjere dostatni za kontrolu simptoma.