Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TBC


Autor Poruka

Valentina

14.03.2003. 21:01

Poštovani doktore!

Moj suprug ima 27 godina. Nakon mjesec dana temperature i kašlja, klavocina i sumameda, (doktor mu je rekao da ima gripu, pa onda upalu pluća) počeo je iskašljavati krv. Odmah smo se javili u hitnu ambulantu gdje su nam rekli da je najvjerojatnije TBC. Ostao je u bolnici. Nije mi jasno kako je dobio TBC jer živimo u zaista dobrim uvjetima. Zanima me kakvo je liječenje, koliko traje, da li će morati ići u Klenovnik? Kako dalje? Planirali smo IVF. Za koliko sada moramo odgoditi umjetnu oplodnju?
Zahvaljujem se na odgovoru!

S poštovanjem,
Valentina

doc. dr. Neven Tudorić

19.08.2003. 14:46

Tuberkuloza je još uvijek dosta česta bolest u ovim krajevima tako da je dnevno moguć kontakt s bolesnicima s aktivnom tbc. (mjesta javnog okupljanja i sl.). U takvim se prilikama Tbc. dobije kapljičnim putem, udisanjem inficiranih čestica iskašljaja bolesnika. Tbc. se može javiti i kao reaktivacija davne i spontano izliječene tbc. infekcije, a što se vrlo često događa u djetinjstvu. Danas standardno liječenje traje 6-9 mj, rjeđe 12 mj. Inicijalno se propisuju 3 ili čak 4 lijeka kako bi se izbjeglo stvaranje otpornosti uzročnika tbc. na lijekove. Ovi lijekovi katkada uzrokuju nuspojave koje iziskuju korekciju liječenja i mogu ga produljiti. Nakon što uzročniok tbc. nestane iz iskašljaja (negativizacija) broj lijekova se smanjuje, što se obično dogodi nakon 2-3 mj. Preporučuje se da je bolesnik do negativizacije iskašljaja u bolnici kako ne bi širio infekciju. U slučaju vrlo dobrih socijlanih i epidemioloških prilika, te pouzdane suradnje bolesnika, taj period može biti i kraći odnosno može se izbjeći prolongirani boravak u bolnici.
U vezi liječenja tbc i umjetnog začeća konzultirajte se s odgovarajućim specijalistom.