Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hilusi - dijagnoza?


Autor Poruka

Sendi

26.11.2004. 12:47

Snimka pluća pokazuje s profilom urednu prozračnost s nešto pojačanim crtežom i krupnijim hilusima što je izraženije na profilnoj snimci. Ošiti i sinusi uredni. Srce urednog položaja i konfiguracije. Fiz. lordoza izravanta.
Molim pojašnjenje nalaza. Hvala, Sendi.

Prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med.

26.12.2004. 09:48

Hilus (korijen) pluća je mjesto gdje u pluća ulaze (i izlaze) krvne žile i bronhi, a gdje se nalaze i limfni čvorovi. Krupniji hilusi dakle mogu odgovarati punijim krvnim žilama (starije osobe, obično s pridruženom srčanom bolesti) ili uvećanim limfnim čvorovima. U vašem slučaju su krupniji hilusi vjerojatno posljedica "punijih" krvnih žila, što u perifernijim dijelovima pluća uzrokuje "pojačan plućni crtež". Ostali radiološki nalaz pluća je uredan.
Termin "fiz. lordoza izravanta" odnosi se na kralješnicu. Gledajući iz profila, kralježnica je inače u tzv. fiziološkoj lordozi, što znači da je njezin grudni dio (u odnosu na vratni i slabinski) blago savijen s konveksitetom prema sprijeda. Ta svijenost se vremenom ili povećanom tjelesnom težinom može izravnati, pa se kaže da je fiziološka lordoza izravnata. To je čest uspuzni nalaz pri rtg. obradi prsnog koša, a vidljiv na profilnoj snimci.