Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak pluca


Autor Poruka

Sandra

03.11.2002. 14:16

Majka mi je pre mjesec i pol dana dobila dijagnozu ca microellulare bronchi
molim vas da mi objasnite malo vise o ovoj vrsi raka.Da li se moze izljeciti,ili ne,koliko joj je vremena ostalo.Ona ne oseca nikakvu promenu na sebi i nema bolove.Sada je dobila prvu dozu ovih lekova Zofran Ciplatin 100mg,amp i Vepezid600mg,amp
Unapred mnogo zahvalna Sandra

Doc. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med.

06.11.2002. 23:04

Mikrocelularni karcinom bronha (rak pluća) je na žalost najzločudniji oblik plućnog raka. Vrlo brzo raste, te rano metastazira, obično u mozak, kosti, jetru. Radi toga ima lošu prognozu. Radi tako brzog rasta ovaj se rak već u trenutku postavljanja dijagnoze smatra inoperabilnim (neprikladnim za operaciju). U pravilu se liječenje započima citostaticima, što je slučaj i kod Vaše majke. Zofran je lijek koji ublažava mučninu koja se obično javlja uz citostatike (cisplatinum i Vepezid). Na sreću odgovor na citostatike je u pravilu vrlo dobar, tumor se brzo smanjuje, no na žalost relativno brzo raste iznova. Prognoza o dužini preživljavanja je vrlo nezahvalna jer na preživljavanje osim same osnovne bolesti utječe veći broj čimbenika (komplikacije, metastaze, druge bolesti, nuspojave lijekova i sl.).