Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nema vise pravih simptoma astme


Autor Poruka

ljiljana

11.12.2001. 16:06

Postovani doktore,
zanima me da li je astma genetski nasljedna bolest?
Jos kada sam imala 6 godina dijagnosticirali su mi astmu, a kasnije sam saznala i da sam alergicna na dlake zivotinja i kucnu prasinu.Isla sam na hipersenzibilizaciju, za koju bih mogla reci da mi je pomogla u velikoj mjeri. Nikada nisam cesto koristila pumpice ali ih naravno uvijek imam sa sobom(na bazi salbutamola). Sad imam 22 godine i u prosjeku koristim u jesen i u proljece.Najmanje 2, najvise 10-15 puta u godini. Da li je moguce da sam se izljecila pa se samo u prijelaznim godisnjim dobima javljaju takve poteskose(gusenje ili kijavica), ili je to samo blazi oblik ove bolesti. Da li je moguce potpuno izljecenje i da li bi se bolest mogla pogorsati u kasnijoj dobi?

doc. dr. Neven Tudorić

26.12.2001. 12:52

Alergijska astma se nasljeđuje. Astma u značajnog broja bolesnika postupno i spontano ima blaži tijek. Blaga i povremena astma (što je vjerojatno vaš slučaj) liječi se povremenim udisanjem Ventolina (salbutamol), a drugi se lijekovi dodaju ako je Ventolin potreban više od 2-3 puta tjedno. Pogoršanja u proljeće i jesen upućuju na moguću alergiju na peludi. Bilo bi dobro ponoviti alergološko testiranje, a u slučaju potvrde peludne alergije dodati neke lijekove (hunjavica) u vrijeme cvjetanja konkretnih biljki.
Važno je znati da se i u ovom smirenom obliku bolesti iznenadno može javiti i vrlo težak napadaj astme, osobito u infekciji gornjih dišnih putova.