Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opstruktivni bronhitis


Autor Poruka

Kristina

07.05.2002. 16:01

Moj sin (danas 23 mjeseca) je od svog 9. mjeseca života dod danas 9 puta imao opstruktivni bronhitis, koji se razvio uvijek nakon virusne ili bakterijske infekcije dišnih puteva. U pravilu dva-tri dana nakon primarne bolesti počinje teško disati i škripati. Liječen je Ventolinom (sirup) i u tri navrata antibioticima. Donešena je beba, rođen tjedan dana nakon termina, normalni porod, dojen i u pravilu nije imao nikakvih većih problema. Naša pedijatrica veli da je još prerano za pretrage zbog eventualne alergije.
Moje pitanje je da li ja trebam inzistirati na navedenim pretragama na alergiju i da li možda postoji kakva adekvatnija terapija za takve slučajeve (da li bi bilo bolje da kupim inhalattor za kućnu inhalaciju Ventolina umjesto sirupa, i koji ?).
Unaprijed zahvaljujem,
Kristina

doc. dr. Neven Tudorić

16.07.2002. 01:03

Preporučujem posavjetovati se s pedijatrom-pulmologom ili alergologom. Moguće je učiniti alergološku obradu, kožni test ili mjerenje IgE iz uzorka krvi. Druga je opcija da se procijeni učinak protuastmatske terapije. Prepopručam Ventolin koristiti samo kada dijete čujno diše (hropti). Ako su napadaji teškog disanja česti kako navodite vjerojatno će biti potrebna i protuupalna terapija (evtl. Flixotide 2x50 mcg). Oba lijeka se vrlo dobro primjenjuju udisanjem iz "pumpice". Primjenu inhalacijskih lijekova u djece ove dobi omogućuje posegna naprava za udisanje (komorica s ventilom) tzv. babyhaler koji se može kupiti u bolje opskrbljenim ljekarnama.