Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


oštećenje mukocilijarnog sustava


Autor Poruka

adriana

15.07.2004. 13:00

Mojem dvadesetomjesečnom djetetu nosić curi bez prestanka od najranijih dana. Pedijatrica je to mjesecima pripisivala virusima, a sad mi je djetetu radi stalnog nakupljanja sekreta i upala oštećen sluh. Pretragama u Klaićevoj bolnici su prije mjesec dana uklonjene sumnje na alergije i ustanovljena mogućnost oštećenja mukocilijarnog sustava. Upućeni smo na Šalatu, no radi godišnjeg odmora doktor je u nemogućnosti obaviti pretragu "brush" metodom nosne sluznice sve do devetog mjeseca. Bojim se da bi do devetog mjeseca bilo apsurdno čekati zbog bojazni da bi se oštećenje sluha moglo pojačati.

prof. dr. Neven Tudorić

26.10.2004. 00:23

S obzirom na vašu zabrinutost ovaj odgovor je vjerojatno došao prekasno. Mukocilijarni sustav je zadužen za čišćenje dišnih putova. Radi se o sitnim treopetljikama na sluznici dišnih putova koje se sinkronizirano pomiću te fini sloj sluzi trajno pomiću ka ustima. Na taj način onečišćenja koja su došla u donje dišne putove te se zaustavila u sluznici dišnih putova budu transportirana ka ustima odakle se iskašlju. Ovaj sustav može u nekim rijetkim i prirođenim bolestima biti oštećen. Tada nema transporata sluzi ka ustima, bakterije se zadržavaju u dišnim putovima a djeca su sklonija ponavljajućim infekcijama.