Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sarkodidosis


Autor Poruka

ivana

30.11.2004. 21:20

Poštovani,molila bih vas da mi kažete barem nešto o ovoj bolesti,ali opširno molim...

Cybermed

30.11.2004. 21:36

Poštovana,

Sarkoidoza je multisistemski granulomatozni poremećaj nepoznate etiologije, histološki karakteriziran nekazeoznim epiteloidnim granulomoma koji zahvaćaju različite organe ili tkiva, a simptomi ovise o lokalizaciji i opsegu promjena.

Na dolje navedenoj URL adresi možete naći više informacija:
http://www.merck.com/mrkshared/CV...s&domain=www.merck.com#hl_anchor

prof. dr. Neven Tudorić

26.12.2004. 09:21

Sarkoidoza je bolest nepoznatog uzroka. Najčešće istovremeno zahvaća više organskih sustava, a osobito su česte plućne manifestacije. Plućna sarkoidoza može započeti na dva načina, kao akutna bolest popraćena općim simtomima, temperaturom, bolovima u zglobovima i mišićima, često uz tipične kožne promjene na potkoljenicama. Karakterističan nalaz na plućima su obostrano uvećani limfni čvorovi u korijenima (hilusima) pluća. Ovaj oblik bolesti ima dobru prognozu, najčešće nakon više tjedana ili mjeseci spontano ili uz lijekove prolazi bez trajnih oštećenja. Drugi oblik plućne sarkoidoze počima vrlo postupno, te kroz više mjeseci ili godina uzrokuje pojavu čvrstog vezivnog tkiva u plućima što značajno i trajno oštećuje plućnu funkciju. Za više detalja potražite kakav medicinski priručnik ili se posavjetujte sa svojim liječnikom.