Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TBC


Autor Poruka

Mirta

03.06.2002. 09:46

Zanimalo bi me što treba napravit nakon kontakta sa osobom zaraženom TBC-om. Pitanje postavljam pogotovo radi djeteta koje je tek prije 2 tjedna cijepljeno protiv TBC-a a bilo je konstantno u kontaktu s zaraženom osobom samo što se nije znalo da je ista zaražena. Unaprijed zahvaljujem.

doc. dr. Neven Tudorić

16.07.2002. 00:50

Tbc. na sreću nije jako zarazna bolest, pa čak i bliski kontakt sa bolesnom osobom ne znači sigurnu zarazu. Dijeca, adolescenti i starci, te osobe koje boluju od drugih bolesti skloniji su infekciji. U slučaju pojave kašlja, temperature, općih simptoma i sl. treba učiniti rtg. snimku prsnog koša. Osobe koje su bile u kontaktu, a imaju negativni tuberkulinski test (PPD) treba cijepiti. Na infekciju upućuje pojava pozitivnog PPD testa u osoba u kojih je bio negativan, odnosno značajno povećanje pozitiviteta ovog testa u osoba u kojih je bio "normoreaktivan".