Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TBC


Autor Poruka

Davorka

17.09.2002. 12:08

Štovani!
Test na TBC pokazao je jaku reakciju; nateknuće ruke i napravio se gnojni prišt veličine cca 3 cm. Doktori sumanjaju na TBC. Rentgen pluća u redu, krvna slika isto tako. Simtoma TBC-a nema (iskašljaj, temeperatura, malaksalost, bolovi, oslabljen apetit, život u vlazi isl.)
Koji su mogući uzroci ovakove reakcije i da li može biti prevelika doza cjepiva ili neispravno dano cjepivo (nesterilni uvjeti isl.).
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

doc. dr. Neven Tudorić

05.10.2002. 14:31

Na temelju opisa teško je zaključiti o čemu se radi. Katkada je reakcija na tuberkulinski test (PPD) vrlo jaka. Takva reakcija s mjehurićem (ne radi se o gnojnom prištu) može biti posljedica nedavnog kontakta s TBC (što ne znači bolest), a rijeđe se radi o aktivnoj bolesti. Potrebni su testovi koji i sami navodite.
Mogućnosti koje navodite (prevelika doza cjepiva ili nesterilno dano cjepivo) daju drugčiju sliku koja se pepoznaje kliničkim pregledom.