Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tuberkuloza


Autor Poruka

Kristina

22.11.2004. 21:59

Imam 30 godina, preboljela sam tuberkulozu 1993 godine. Liječila sam se 9 mjeseci a nakon 12 mjeseci mi je nalaz bio uredan, ostali su samo ožiljci. Danas se osiječam dobro ali me zanima da li će činjenica da sam preboljela tu bolest imati kakav utjecaj na moju djecu. Trenutno imam dvogodišnjeg dječaka i trudna sam 7 mjeseci sa drugim djetetom. Da li će oni imati kakve posljedice. To me pitanje već duže vrijeme proganja pošto sam dosta čitala o toj bolesti pa mi više nije sasvim jasno da li sam izliječena ili samo zaliječena i kakve veze ima obiteljsko nasljeđe pošto me je liječnik pitao kad sam se liječila da li je ikad itko u mojoj porodici bolovao od tuberkuloze.

prof. dr. Neven Tudorić

26.12.2004. 10:16

Vaša tuberkuloza je izliječena, pa Vaša djeca nisu u opasnosti. Valja ipak znati činjenicu da se u bolesnika koji su imali i liječili tuberkulozu, ova bolest u kasnijem životu može ponovno javiti (reaktivirati). To se obično događa u stanjima jake iscrpljenosti, gladovanja, alkoholizma ili uz neke bolesti koje Vam značajno smanjuju imunološku otpornost. U slučaju da živite u normalnim socijalnim i materijalnim okolonostima ta je mogućnost relativno mala. Potrebne su povremene kontrole (barem 1x godišnje) te svakako ne pušiti!

Ante

24.03.2005. 00:56

Kozni test na TBC mi je pozitivan .
48 sati nkon koznog testa na ruci mi se pokazala reakcija velicine 2 cm.
Slika pluca kao i 3 uzastopna uzorka jutarnjeg iskasljavanja su u redu .
Sto to znaci ??
Osjecam se dobro i nemam nikakve smetnje !!
Dali je potrebno lijecenje i koliko traje ??
Dali bi cijepjenje bilo ucinkovitije ??

Unaprijed zahvalan
Ante