Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma


Autor Poruka

Brane

23.11.2004. 20:21

Majci (1939 godište) mi je dijagnosticiran tumor nakon, evo dio nalaza nakon prvog posjeta onkologu:

"Unatrag 3 mjeseca ima bolove u lijevom gornjem hemiabdomenu koji su najjači kod uzimanja hrane. Stolicu ima uz pomoć klistira. Smršavila 10-12kg. Liječena pod dijagnozama erozivnog gastroduodenitisa i iritabilnog kolona. u 11. mj. ove godine na Odjelu za kirurgiju napravljen CT trbuha koji je pokazao permagna tm tvorbu (nemamo nalaz CT-a). Učinjena citološka punkcija i biopsija tm tvorbe.
Nalaz citopunkcije (15.11.04): Maligno bujanje visokog stupnja maligniteta; slabije diferencirani adenokarcinom? Patohistološki nalaz biopsije: vrlo vjerovatno nedirefencirani karcinom podrijetla epitela duktusa gušterače, možda nadbubrega.
Fizikalni pregled: pacijentica slabe koštano-mišićne građe, blijedo obojene kože i vidljivih sluznica. Trbuh iznad razine prsnog koša, u lijevom hemiabdomenu trbušnu stijenku odiže tm tvorba vel. 15*10 cm, tvrda, kuglastog oblika, blago bolna na palpaciju."

Upućena je na vađenje KKS,DKS, biokem. pretrage krvi, tm markere CEA i Ca 19.9 te RTG pluća, očigledno da je ovo još nepotpuna dijagnoza, za sada je trenutno na tzv. simptomatskoj terapiji za jačanje organizma (megostat, ensure pripravci itd..).

Pitanja laika:
1. Je li moguće da je posrijedi rak pluća s obzirom da se radi o pasioniranoj pušačici (1 kutija /dnevno)?
2. Ako nije rak pluća već "nedirefencirani karcinom podrijetla epitela duktusa gušterače", da li je to bolja dijagnoza, tj. kako se liječi i kakva je prognoza?
3. Slika CT-a pokazuje ogromnu izraslinu veličine dječje glave (cca par kg) koja je smještena negdje u trbušnoj šupljini, proteže se od kičme pa sve do prednjeg dijela trbuha, vrlo neobično, koliko sam kao laik iz svih priča zaključio radi se o tzv. "izvanorganskom" tumoru, ali problem je to operacijski riješiti jer se navodno zavio oko par važnih krvnih žila koje su tu smještene. Da li je takvo što uopće moguće ili sam krivo zaključio?
4. Da li možete dati par dobrih linkova na Internetu na temu onkologije i karcinoma.

Zahvaljujem

Brane

prof. dr. Neven Tudorić

26.12.2004. 10:09

1. Nije vjerojatno da se radi o primarom plućnom tumoru. Adekokarcinom pluća koji bi bio odgovoran za ovako veliku metastazu u trbuhu bi odavno bio vrlo dobro vidljiv na standardnoj rtg. snimci prsnog koša, što nije slučaju u Vaše majke.
2. Dakle, vjerojatno se radi o adenokarcinomu (zloćudni tumor građen od izmijenjenih žljezdanih stanca) nekog od trbušnih organa. Obzirom na smještaj (lijevi dio trbuha), te citološki nalaz, moguće je da je primarno sijelo tumora gušterača. S obzirom na veličinu, visoku malignost tumora, te već značajno narušeno opće stanje bolesnice, prognoza nije dobra.
3. Dobro ste zaključili, ovako veliki tumor je nemoguće u cijelosti odstraniti pa se bolesnici niti ne operiraju. On svojim rastom obično urasta u okolne strukture, crijevo, jetru, krvne žile i sl. Ukoliko dođe do neke od komplikacija koje su uzrokovane pritiskom tumora na okolne strukture moguće su tzv. palijativne operacije da se dotični problem riješi. To se odnosi na mogući proitisak tumora na crijevo ili pojavu žutice radi pritiska tumora na žučne putove.
Odabir simptomatskih lijekova (megostat, ensure pripravci) kasnije i analgetici, usmjeren je zadržavanju mišićne mase i poboljšanju općeg stanja.
4. Pokušajte s key-words (adenocarcinoma, pancreatic adenocarcinoma, pancreatic malignancies, i sl).