Dentalna implantologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 26 | Broj poruka: 84

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


vremenski razmak između vađenja zuba i postavljanja implantata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ondine

12.06.2011. 22:47

Poštovana,

zanima me koliko vremena treba proći od vađenja zuba do postavljanja implantata, tj. je li potrebno da se rana zatvori ili se implantat (prvi dio) može postaviti odmah nakon vađenja zuba? Kako bi izgledao idealan slijed događaja u situaciji gdje je potrebno izvaditi zub i nadomjestiti ga implantatom?

Unaprijed zahvaljujem,

Viki

Karmela Kopčić, dr. med. dent

13.06.2011. 21:01

Dentalni implantat nakon vađenja zuba moguće je postaviti imedijatno ( odmah) ukoliko je izvađeni zub bio potpuno zdrav. Takva indikacija najčešće je posljedica traume, kad je zub tako oštećen ili slomljen ( npr. vertikalan prijelom uzduž korijena) da ga je nemoguće sačuvati u čeljusti. Tada je moguće terapijsko rješenje ekstrakcija i postava implantata. To se u praksi vrlo rijetko događa.
Vađenju zuba se pristupa kada je zub i područje oko zuba tako oštećeno i kronično inficirano, da se zub i nakon dugotrajnih pokušaja liječenja ne može „spasiti“. Nadomještanje nedostatka takvog zuba obuhvaća čekanje da ekstrakcijska rana zacijeli. Potrebno je procijeniti, na temelju kliničkog pregleda i RVG snimke, kada je povoljan trenutak za dentalnu implantaciju. Cijeljenje može trajati od 2 do 9 mjeseci. Odluka terapeuta, kada će obaviti operativni zahvat ugradnje dentalnog implantata, najviše će ovisiti o količini kosti i zdravlju okolnog tkiva, ali i o motivaciji pacijenta. Stoga, Vaš doprinos tome, bit će redovita masaža desni, te dobro održavanje higijene

anonimnaaaaa

28.07.2011. 00:50

Poštovani,
imam 20godina,ali sam se svo vrijeme do sada nedovoljno brinula oko svojih zubi jer sam imala neopisive strahove od zubara zbog boli koje sam dozivljavala. Zbog toga je moja situacija danas poprilicno losa,tako da razmisljam o ugradnji 5umjetnih zubi. Mozete li mi,molim Vas,reci koliko bi me to otprilike kostalo i gdje bi mogla dobiti kvalititnu i ne toliko skupu uslugu ugradnju umjetnih zubi? Unaprijed se zahvaljujem

Karmela Kopčić, dr. med. dent

18.08.2011. 15:55

Cijena jednog implantata (otprilike) kreće se od 5-10 tisuća kuna. Ona je doista tako varijabilna zbog sve veće ponude na tržištu implantata, a i sve se veći broj stomatologa bavi dentalnom implantologijom. Nerjetko su liječnici spremni dati određen popust na količinu. Cijenu formira i zubni nadomjestak ( krunica) koji se stavlja na implantat. On može biti od plastike, cirkona, keramike te napravljen različitim tehnikama, koje svaka za sebe imaju svoje prednosti i mane. Mislim da ne bi bilo korektno bilo kojeg kolegu izdvojiti u smislu kvalitete i cijene, morat ću Vam to ostaviti na vlastiti izbor. Mogu Vas savjetovati da se raspitate koliko dugo stomatolog ( po mogućnosti specijalist oralne kirurgije ili parodontologije) već radi implantologiju, gdje se educirao, koje garancije nudi na svoj rad, te što je sve uključeno u cijenu rada. Ponekad je, naprimjer , prije samog implantiranja, potrebno obaviti još neke kirurške ili estetske zahvate, pa i oni mogu poskupiti cjelokupni tretman. Razne vrste konaca za šivanje rana, akrilatne šablone za „vođenje“, umjetna kost, vijci, membrane ili medikamenati. Stoga se dobro raspitajte i jasno utvrdite postupak i cijene, pa se tek onda upustite u odluku o tome kod kojeg stomatologa i za koju cijenu obavljate zahvat. Posljednje, ali i najvažnije, je povjerenje prema liječniku koji će zahvat obaviti. S povjerenjem će strah i tjeskoba nestati, a mogućnost potpunog uspjeha i zadovoljstva na kraju terapije biti će puno sigurnija.

Hercegovka 180

18.08.2019. 19:55

Poštovani,

zanima me koliko vremena treba proći od vađenja zuba (uništen karijesom, gingivitis koji se uspješno liječi) do postavljanja privremene proteze za dva zuba? I koliko vremena treba za njihovu izradnju? Hvala unaprijed!

Dean Cekić, dr. med. dent.

31.08.2019. 16:40

Poštovana,

vremenski razmak izemeđu vađenja zubi i postavljanja implantata na njihovo mjesto je 6 mjeseci.
Postoje i druge opcije ovisno o situaciji.
Također odgovor na drugi dio Vašeg pitanja je teško dati precizno bez dodatnih detalja, jel ovisi o situaciji.