Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


afte


Autor Poruka

jasna

29.01.2002. 09:12

Poštovani
Skoro se i ne mogu sjetiti vremena kada u ustima nisam imala ranice. Evo i sada su mi na jeziku četiri, a na nutarnjoj strani obraza jedna veća. Nestaju nakon desetak dana, ali se na istim ili drugim mjestima pojavljuju nove. Te ranice se djelomično povlače ljeti kada sam puno u moru. Bez obzira što pazim na prehranu, uzimam dodatne vitamine i redovno odlazim zubaru stanje se uopće ne mjenja. Jednom (davno) sam radila bris i liječnik nije ustanovio ništa loše. Postoji li neki lijek za afte jer osim bola imam problema sa lošim zadahom koji pretpostavljam dolazi od tih ranica, a gledajući se na oledalo izvana izgleda kao da mi je nateknut zub.
Hvala

Dr.sc. dr. Suzana Brozovic

29.01.2002. 19:41

Postoje lijekovi koji vam mogu pomoći da se ublaže bolovi i ubrza cijeljenje afti. Ono što je važno provjeriti je da li postoje čimbenici koji dovode do nastanka bolesti. Stoga bi trebali napraviti laboratorijske pretrage kompletne krvne slike i željeza. Na osnovu laboratorijskih pretraga i kliničkog nalaza bolesti ordinira se i terapija.
Postoji više oblika afti pa je i terapijski pristup različit glede na klinički oblik bolesti.
Predlažem da se javite na zavod za bolesti usta i da obavite potrebne laboratorijske pretrage.
Da li inače uzimate neke lijekove ili bolujete od neke bolesti?

blazenka

31.01.2002. 23:19

Moje iskustvo glede afti: za vrijeme trudnoce i dojenja gotovo da ih uopce nisam imala, a inace je isto kao sto ste i vi naveli, po nekoliko na jeziku i po cijeloj usnoj supljini. Je li moguce da je pojava afti vezana uz hormone? Moja lijecnica tvrdi da je to virus, mozda me pojacani imunitet u trudnoci jednostavno bolje stitio od tog virusa?

Dr.sc.dr Suzana Brozovic

04.02.2002. 12:59

Pojava afti je vezana uz hormone jer se receptori hormona nalaze na sluznici usta. Mozemo reci da je sluznica osjetljivija zbog pada hormona-estrogena te da tada lakše nastaju afte. U takvih bolesnica moguća je i primjena estrogenskih otopina lokalno na sluznicu usta. Da lisam pomogla odgovorom? Da, uzrok afti je najvjerojatnije virus ali uz dodatne činitelje.

jasna

05.02.2002. 09:06

Postovana Dr. Brozović,

Upravo sam nedavno napravila kompletnu pretragu krvi i moja liječnica kaže da je sve u granicama normale. Inače već par mjeseci uzimam kontraceptivne tablete "Cilest" ali nisam primjetila da hormoni koji postoje u tabletama djeluju na afte (na moju veliku žalost). Ne bolujem niti od jedne bolesti a niti uzimam neke ljekove. Mislite li da u Rijeci postoji zavod za bolesti usta ??
Zahvaljujem

Dr.sc.Suzana Brozovic

06.02.2002. 14:18

Da, u Rijeci postoji takav zavod pri medicinskom fakultetu. Moja preporuka bi bila da se javite Dr. Sonji Ribarić Pezelj idući mjesec jer se ona trenutno nalazi u Zagrebu na našoj klinici. Ona će vam ordinirati terapiju i dati objašnjenja o vašoj bolesti. No, ukoliko ne postoje sustavne bolesti terapija će biti simptomatska.

Mirko

07.02.2002. 23:46

Imam sličan problem. Ne uzimam nikakve lijekove. Krvna slika je u redu. Bio sam i na terapiji u ............. na oralnoj patologiji međutim ni to nije pomoglo.

Dr.sc.Suzana Brozovic

08.02.2002. 10:08

Afte je nemoguće izliječiti, terapija je simptomtska. Teško mi je reći što je kod vas, možda stres ili familijarno pojavljivanje odnosno genetska predispozicija za pojavu bolesti. Ako ste u Zagrebu neka vam ne bude teško javite mi se u ambulantu u veljači utorkom i četvrtkom do 13 h. (poslije 17.02.02).

Mirko

09.02.2002. 12:49

Zanima me jos jesu li zarazne?
U kojoj ambulanti vi radite?

Dr.sc.dr.dr.S.Brozović

19.02.2002. 14:47

Afte nisu zarazna bolest i ne možete nikoga zaraziti.

Irena

18.03.2002. 20:42

Imam isti problem. AFTE! Nemoguće ih je se riješiti. Krvna slika mi je u redu , koristim Cilest znači estrogena imam dovoljno, Svako malo grgljam s kaduljom i koristim Salviol tabletice za dezinfekciju usta, ali ih svejedno ponovno dobivam i to najčešće kada se malo ugrizem npr. za jezik ili četkicom nadražim meso. Zbog afti sam i izgubila na težini i to već 6kg u 3 mjeseca jer jednostavno ne mogu jesti jer me afte bole. Kome se obratiti za pomoć i gdje (U Zagrebu)?