Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


afte


Autor Poruka

Marko

10.08.2003. 21:24

Poštovani!
Minimalno tri puta godisnje mi se pojave afte u ustima(sluznici obraza) koje nisu pracene povisenom temperaturom i strasno su bolne, ali nekad se pojave i na podrucju mekog nepca, krajnika i uvule i bivaju pracene opcom malaksaloscu,glavoboljom i povisenom temperaturom.Jedna lijecnica opce prakse misli da se radi o virusu herpesa, druga da se radi o gljivicama,stomatolog o aftama itd ali nikad ne dobijem pravu simptomatsku terapiju(jer navodno druge nema) nego koristim hexoral i otopinu propolisa ali usprkos tome nekad potraju i desetak dana i strasno su bolne.Jednom prilikom sam radi afte svakodnevno odlazio stomatologu na premazivanje afte nekom anestetskom tekucinom.Stoga vas molim da mi kazete ako postoji neka terapija koja se moze primjenjivati kod kuce, kako se i gdje moze nabaviti i kome da se javim za detaljniji pregled jer me nekad svojom ucestaloscu izludjuju a ne dobijem pravu terapiju.Vidio sam na web-u da se u lijecenju koriste aparat OZONYTRON MY-02-01 (zanima me gdje je on dostupan?) te gencijan ili metilensko modrilo, Anestin drazeje, Panthenol tbl, Dontisolon, nekakav lijek iz inozemstva itd. pa me zanima sto je od toga najkorisnije i najispravnije. Veliko hvala!

Dr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

26.09.2003. 19:09

Poštovani,
problem je očit i to najviše time što Vas "afte" ( neznam da li se stvarno radi o aftama jer Vas nisam pregledala) zbilja muče, imate neugodnih subjektivnih simtoma koji Vas smetaju u svakodnevnim aktivnostima. Afte su (ako se zbilja o aftama radi) više posljedica a ne uzrok ili simptom neke druge asistemske autoimune bolesti u sklopu se koje mogu javljati. Ciljana terapija za afte postoji kao i terapija za osnovni uzrok koji se ustanovi. Potrebna je detaljna obrada i to obavezan klinički pregled kod specijaliste oralnog patologa te laboratorijska obrada koja je prema miščjenju specijaliste neophodna.
Pregled i obradu možete napraviti na Stomatološkoj klinici, KBC-Zagreb, Odjel za bolesti usta, Gundulićeva 5, Zagreb.