Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


afte ili...?


Autor Poruka

marina

28.02.2005. 21:47

Draga doktorice!
Afte imam od djetinjstva,koristim razne tekućine i prije je sve to bilo donekle podnošljivo,no u proteklih pola godine afte mi se pojavljuju konstantno tj.uvijek ih imam i to najmanje po dvije.Prije par dana bolilo me užasno grlo,no doktorica mi je rekla da je grlo zdravo.No bol se pojačavala do te razine da me počelo bolit i uho,gutat ne mogu uopće.Mama mi je pogledala grlo i vidjela da se zapravo radi o velikoj afti na nepcu duboko u ustima uz sam početak grla.Je li to moguće?Bol ne prestaje već pet dana i ne znam dali postoji nešto djelotvornije od propolisa i kadulje jer trenutno ni to ne pomaže,i da li postoji nekakva preventiva?Pijem tablete za imunitet i izrazito pazim na oralnu higijenu,ali ni to ne sprečava afte,dapače pojavljuju se na sve gorim mjestima...

Doc.dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

07.04.2005. 13:00

Poštovana Marina,
svakako postoje lijekovi koji su puno djelotvorniji od propolisa ukoliko želimo liječiti afte. Prije svega za afte možemo reći da su jedna od najčešćih bolesti oralne sluznica ali isto tako i jedan od simptoma i pokazatelja drugih bolesti u organizmu, pogotova ukoliko su recidivi česti, a njihova veličina veča od 0,5 cm. Potrebno je napraviti niz prtraga od kompletne krvne slike pa do imunoloških testiranja i svakako uzeti detaljnu osobnu i obiteljsku anamnezu. S obzirom na kliničku sliku koju opisujete svakako preporučujem da se javite na detaljan pregled kod specijaliste oralne patologije što možete napraviti kod nas na Zavodu za bolesti usta na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu.