Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lidokain


Autor Poruka

ljiljana

24.02.2005. 14:46

Prije nekoliko godina zbog izrade mosta na gonjoj čeljusti primila sam injekciju lidokaina (zbog brušenja i pripreme zubi). Već nakon par minuta došlo je do reakcije koja se je očitovala jakim tresenjem ruku i nogu, bez nekih drugih popratnih pojava. Stomatolog je uz to ipak završio posao , a to tresenje je trajalo još par sati. Prije dvije godine trebala sam obaviti sinusoskopiju, te sam takodjer dobila anestetik lidokain, ponovo sa istim popratnim pojavama , ali mnogo jačeg obima. Prvi puta nisam niti znala da je to reakcija na lidokain, a nakon ovog drugog puta bilo je očigledno da se radi o tome. U bolnici Šalata obavila sam alergijske testove na lidokain, koji nisu pokazali alergisku reakciju, te je nakon nekoliko tih testova liječnik zaključio da se ne radi o alergijskoj već i mišićnoj reakciji.
Pošto već godinu dana odgadjam neophodan odlazak stomatologu zbog vadjenja zubi i izrade mosta, sada sam pitala zubara za savjet s obzirom na iskustva s anestetikom. On je rekao da se ne usudjuje raditi bilo što sa lidokainom ( a to je jedini anestetik s kojim on radi), pa ja ne znam kako dalje. Kome da se obratim i kako da obavim sanaciju zubi.
Molim mišljenje i savjet.

Doc.dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

07.04.2005. 12:50

Poštovani,
pri pojavi bilo kakvih simptoma nakon primjene lokalnih anestetika uglavnom pomišljamo na alergijsku reakciju. Međutim tu je i niz drugih reakcija na lokalne anestetike kao što je vazovagalna reakcija (uzrok prije svega strah bolesnika), te toksična reakcija na lokalne anetetike (nastaje prilikom predoziranja, intravaskularno injiciran lokalni anestetik, primjena u upaljenom području-nagla resorpcija). Isto tako moguća ja i reakcija na vazokonstriktor koji se primjenjuje uz lokalni anestetik a reakcija je vrlo slična toksičnoj (uzrok ukoliko bolujete od neke bolesti koja iziskuje primjenu tricikličkih antidepresiva, oboiljeli od feokromacitoma, povišenog krvnog tlaka). Budući ste napravili alergološko testiranje na loklani anestetik koje je isključilo alergiju, a prema simptomatologiji koju navodite najvjerojatnije se radi o toksičnoj reakciji na loklni anestetik odnosno o reakciji na vazokonstriktor. Preporučila bih da pri slijedećem stomatološkom zahvatu primite loklni anestetik bez vazokanstriktora. Tađer predhodno porazmislite da li u općoj terapiji uzimate neke lijekove. Svakako ukoliko želite biti mirni što se tiče neželjenih posljedica na loklni anestetik možete se za potreban zahvat javiti u neku od naših klinika u Zagrebu KB-Dubrava, Stomatološka klinika KBC-a Stomatološki fakultet Zagreb, Stomatološka poliklinika Zagreb.