Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osjetljiva sluznica


Autor Poruka

dora

06.04.2005. 13:32

Poštovana doktorice,
molim za Vašu pomoć i savjet, naime, već desetak godina imam žarenja i peckanja ždrijela, najvjerojatnije posljedice čestih upala grla i sinusa. Prije par godina izvadila sam krajnike, bila na operaciji sinusa, no nakon svega žarenje i peckanje ne prestaje. Doktori kažu da je to osjetljiva, neotporna sluznica, probala sam sa inhalacijama, propolisom, hexoralom, proizvodima za dizanje imuniteta, no nema većih rezultata. Nalaz gastroenterologa je u redu, osim što imam iritabilni kolon.Krvna slika je u redu.Čula sam da se kronična upala može liječiti premazivanjem jodom.
Unaprijed zahvaljujem na svakom savjetu

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

27.04.2005. 09:29

Poštovana Dora,
ukoliko se kod Vas radi o peckanju i žarenju ždrijela a ne sluznice usta za to je svakako nadležan specijalist ORL. Navodite da ste već dosta toga poduzeli čak i operativne zahvte ( neznam da li je to zbog navedenih simptoma). Istina je da uzrok ovim neugodnim simptomima može biti i preosjetljivist sluznice. Neznam Vašu dob ali u uvjetima stanjene sluznice ( menopauza-atrofija svih sluznica, kronične upale, dugotrajna primjena kortikosteroida) ona gubi svoju prirođenu otpornost i daleko je osjetljivija na neke vanjske i lokalne podražaje što može uzrokovati osječaj peckanja i žarenja. kroničan osječaj peckanja moguće je i posljedica cirkulatornih smetnji (osobito vezanih na vratni dio kralježnice) ali i nekih drugih bolesti. U Vašem slučaju ispiranje jodom neće pomoći može samo nadražiti kod Vas ionako osjetljivu sluznicu.