Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


aj'm sori, ali opet jezik


Autor Poruka

ime

17.06.2005. 02:21

Pozdrav!
Straznji dio jezika se bjeli - nekad vise, nekad manje, zavisi. Koristim Nistatin kapi, pa u trenucima kao da je jos gore. Ostruzem jezik koliko mogu, pretrpim, ali ga dobro isperem, i opet dzabe. Gljivice neke... Kada mi je doktor prepisao Nistatin, rekao je da je to kandida. Mada, koliko znam, jezik pece tada, a mene ne... Da li vi znate sta mi je, i kome da se obratim? I, samo da dodam, da kada oblizem kasiku, ima neprijatan miris zbog naslaga na straznjem djelu jezika.

Tadodje, doktor mi je jednom rekao - kakav je jezik, takav je i zeludac. Sta vi kazete na to?

Hvala....

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

14.07.2005. 19:02

Poštovani,
kod Vas se najvjerovatnije radi o lingua villosa alba, o izduženim hiperkeratotičnim filifornim papilama jezika. Uzrok tomu uvjek je podražaj koji iritira osjetljivu sluznicu jezika. To može biti pušenje, pretjerano konzumiraje kave, vračenje želučanog sadržaja (gastroezofagealni refluks) pa čak i bolesti želuca kao što je gastritis. Svakako Vam savjetujem pregled kod oralnog patologa.