Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


implantant


Autor Poruka

ina

21.06.2005. 01:00

Postovanje!
Imam malo opsezniji problem, a tiče se zapravo dileme oko nadomjeska gornjih desnih jedinice i cetvorke. Sve je pocelo jos prije 4 godine, kada mi se iznad "zdrave" dvojke pojavila gnojna fistula. Spec.pregledom i operacijom ustanovljen je nedostatak kosti iznad dvojke i sljedecom operacijom ugradena je Bio-oss tvar, koja je trebala ucvrstiti zub. Nakon dvije godine iznad zuba se ponovo pocela povremeno pojavljvati gnojna fistula. Savjetovano mi je da ona sama nestane pa se podrucje tako samo cisti. No onda je postala ucestala, i novom operacijom utvrdeno je da je zub potpuno bez kosti ali stabilan, podrucje je ocisćeno. Prije 6 mj. zub i kompletna ispuna(ta bio-os) su izvađeni, podrucje ocišćeno. Nakon te zadnje operacije poceo je proces na desnoj jedinici, zub je avitalan, ociscen, ispunjen. Vec prije, neovisno o tome izvadena mi je gornja desna cetvorka. Sada treba raditi tu dvojku i cetvorku. Da li veci most, obzirom da je jedinica avitalna, a trojka pod plombom, ili implant na dvojku i most na cetvorku? Jeli implant uopće moguc ako je na dvojci i prije vađenja "falilo" kosti? Dali je ta bio-oss ustvari bila vrsta kostanog implanta?
Unaprijed zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

18.07.2005. 12:27

Poštovani,
može se reći da je bio-oss vrsta koštanog implantata, odnosno vrsta bio mrežice koja se postavlja u područje koštanog razrjeđenja koja bi svojim bio svojstvima trabala potaknuti stvaranje nove kosti i na taj način popuniti njezin nedostatak.
Da li postaviti implantat u područje odnosno u regiju izvađene gornje dvojke ovisi kliničkom i radiološkom nalazu kojeg na ovaj načan nije moguće procjeniti. Svakako je potreban pregled orlnog kirurga uz predočenej rtg snimke. Tek tad je moguće procjeniti da li i područje gornje desne četvorke nadomjestiti implantatom ili čitavo područje kao blok povezati mostom.