Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izbijanje umnjaka i usna šupljina


Autor Poruka

Saša

08.04.2005. 20:49

Poštovana! Evo već 4 mjeseca mi izbija donji desni umnjak, već je podosta izbio ali još nije cijeli. Otkako mi je poćeo izbijati isti zub imam 2 problema. Svaka 3-4 dana stvori mi se nakupina gnoja kod zubnog mesa od kutnja do istog umnjaka te to samo nakon nekog vremena iscuri te se oteklina povuće ali isti ciklus se već duđe vremena ponavlja. A drigi problem je što mi povremeno natekne ulaz od kanala za slinu u usnu šupljinu na istoj strani lica. Da li je sve to povezano s rastom umnjaka ili je pak sve to vezano za nešto drugo. Bio sam kod zubara koji su moje stanje povezali s rastom umnjaka ali ipak eto pitam i Vas.
p.s. Nadam se Vasem odogovoru.

Saša

09.04.2005. 15:38

evo da bi vam pobliže objasnio što mi natekne tu i tamo nađao sam naziv na engleskom na internetu (papilla and opening of the parotid duct (Stensen’s). )

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.05.2005. 09:42

Poštovana Saša,
vrlo često izbijanje umnjaka pravi probleme koji se uz bol očituju i opisanim problemima koje navodite. Razlog tomu je uglavnom nepravilan položaj umnjaka u kosti ("vodoravan"blunk, koji prilikom izbijanja gura susjedan zub uzrokujući bol čitave strane čeljusti. Ujedno se stvara na mjestu nicanja zuba i džep u koji se natiskuju ostaci hrane uzrokujući upalu. Ovaj problem rješava se isključivo kirurški. U lakšim slučajevima dovoljno je samo elektrokautorom odstraniti dio gingive koji zatvara ulaz u ovaj džep i na taj način olakšati izbijanje umnjaka, dok u težim slučajevima kad je položaj umnjaka zbilja kopliciran umnjak je potrebno kirurški izvaditi.
Drugi problem koji navodite, oticanje na mjestu izlaza kanala parotidne žlijezde (papila ducti Stenoni),uzrokovan je nemogučnošću otjecanja stvorene sline. Uzrok tomu je uglavnom mehanička opstrukcija kanala, kamencem (sialolit), ali se neisključuje niti upalni proces žlijezde.
Svakako, potrebno se javiti oralnom kirurgu koji će utvrditi o čemu setočno radi i koji će primjeniti odgovarajući terapijski postupak.

Saša

08.06.2005. 23:09

Hvala vam na preciznom odgovoru.