Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Alergija


Autor Poruka

ALEXANDRA

14.03.2003. 11:54

Molim Vas,odgovorite mi,koristi li se u stomatologiji nikal.Naime,ja imam kontaktnu alergiju na nikal,a ovih dana bih trebala stavljati gornju cetvrticu i znam da se koristi i neki metal za to,samo ne znam koji.
Tu sam cetvrticu morala izvaditi jer je bila skroz istrunula.Dvije godine prije vadjenja,zubar mi je tu istu cetvrticu plombirao i stavio mi nekakav kocic da drzi plombu jer je bila velika.Bojim se da je taj kocic (koji je metalni) izazvao nekakvu reakciju od koje mi je taj zub skroz propao pa sam ga na kraju morala izvaditi.
Jeli to moguce?
Hvala puno.

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

18.03.2003. 11:46

Nikal se koristi u stomatologiji, odnosno kao jedan od metala koji se koriste pri izradi zubnih proteza u protetci. Ne mogu znati od kojeg je materijala bio izrađen kolčić koji je bio u korjenu Vašeg zuba, ali sigurno alergijska reakcija na metal nije mogla biti uzrokom gubitka zuba. Svakako svog stomatologa morate upozoriti na ovu vrst alergije, da izradom protetskih nadomjetaka koji u svojoj strukturi sadrže nikal nebiste provocirali alergijsku reakciju na dentalne materijale.