Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upomoć


Autor Poruka

zabrinuta

05.01.2003. 05:47

Na nekoliko zubiju mi se počelo povlačiti zub.meso, a na gornjoj 6-ici najvise(oko 3mm). Kako me taj ogoljeni dio korijena počeo boljeti na dodir a i cijeli je zub postao preosjetljiv,zubarica mi je na taj dio uz rub zub.mesa stavila "plombu" u boji zuba da zaštiti zub od dodira hrane itd.No od tada je zub postao preosjetljiv te me boli čak i kad perem zube MLAKOM vodom,a gotovo uvijek imam neugodan osjet u njemu(nije bas da boli al ga osjetim-što prije nisam)! Molim vas da mi kažete je li dr-ica dobro postupila? Je li kirurski zahvat vraćanja zub.mesa preporučiv? Ako nije-postoji li način da se taj proces bar trajno zaustavi?

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

08.01.2003. 12:33

Nakon 25. godine života svi smo, neki više, a neki manje podložniji promjenama parodonta. Povlačenje gingive (zubnog mesa) jedan je od prvih simtoma parodontne bolesti. Na taj način ogoljuju zubni vratovi koji su izuzetno osjetljivi (hladno-vruće). Također na tako odgoljelim zubnim vratovima češće su pojave erozija, a u tom slučaju najbolja zaštita je stavljanje ispuna. Teško je reći da li je vaš zub postao osjetljiviji zbog stavljenog ispuna ili je tomu neki drugi uzok, ali se svakako obratite svom stomatologu koji će sigurno znati procjeniti o čemu se radi. Što se tiće povlačenja gingive, obratite se specijalisti parodontologu koji će odgovarajućom terapijom (a ako je poterbnom i kirurškom) usporiti a moguće i zaustaviti napredovanje parodontne bolesti.