Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Apikotomija ili implantant ?


Autor Poruka

dvojka

18.08.2010. 18:45

Molim preporuku za čeljusnu kirurgiju u Zagrebu.
Problem je slijedeći: pred 20 godina sam imala apikotomiju na gornjoj dvojci, na kojoj mi je ubrzo (nakon godinu dana) postavljena metalna nadogradnja(kolčić) i krunica. Svih tih godina bez problema.
A onda pred tjedan dana se zagnojio korijen(gnoj izlazio kroz fistulu), slikala, dobila antibiotik. Imam uputnicu za čeljusnu kirurgiju, ali moj zubar misli da tom zubu, zbog jake upale, više nema spasa, no da ipak pokušam.
Čitala sam da se rade apikotomije po dva puta na istom zubu, da se zbog nadogradnje rade retrogradna punjenja korjenskih kanala ili se ultrazvučno razbija cement s kojim je nadogradnja učvršćena,da se ne slomi zub, a da se zub može endodontski tretirati... ili ako to nije moguće: implantant odmah nakon vađenja zuba?
Da li sve to rade na Stomatološkom fakultetu ili da odem negdje drugdje?
Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

13.05.2011. 01:20

postovani,
svakako otidite na pregled i poslusajte savjet oralnog kirurga, on je najkompetentniji po tom pitanju. Istina je da se rade i po dvije apikotomije na istom zubu, ali vecina tih zubi je, ako se situacija ne sanira ni nakon druge apikotomije, osudena nazalost na vadenje. Zub se prilikom apikotomije retrogradno puni bez obzira na postojanje nadogradnje (kolcica) jer je potrebno zabrtviti ulaz u korijenski kanal. Svi ti zahvati rade se na Stomatoloskom fakultetu u Zagrebu.