Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bijeli kružić na desni


Autor Poruka

vesna

10.02.2005. 18:45

Štovana

već mjesec dana imam bijelu izraslinu sa crvenim areolom oko nje veličine 0,5 mm , važno je naglasiti da je bezbolna promjenjive veličine do 1 cm više kao bubrenje .

U zadnje vrijeme peče me jezik uz jaki osječaj žarenja te suhoća u ustima . Imam 42 godine i veoma sam zabrinuta . Nisam tome pridavala neku pažnju dok mi nije ušla " buba u uho " čekajući da prođe samo od sebe .Svaki dan se spremam otići k doktoru

Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

01.04.2005. 12:27

Poštovani,
teško je procjeniti na osnovu vašeg opisa "izrasline" o čemu se točno radi, budući da ne navodite na kojem se dijelu oralne sluznice ta promjena javlja. Moguće je da se radi o ranuli, začepljenoj žlijezdi slinovnici koja se napuni sadržajem sline i ponovno isprazni (ako mijenja veličinu). Ovu promjenu žlijezde slinovnice moguće je riješiti isključivo kirurškim putem.
Uzrok osječaju žarenja jezika može se povezati sa simptomom suhoće. Manjak sline koji rezultira osječajem suhoće u ustima može biti uzrokovan primjenom nekih lijekova (psihofarmaka), razaranjem epitela žlijezda slinovnica (neke autoimune bolesti kao Sjorgen sy.), upale žlijezdanog epitela. Nedostatak sline dalje može potaknuti i upalu sluznice usta uzrokovanu normalnom florom usta kao što je Candida te za posljedicu imati i osječaj žarenja jezika. Žarenje jezika može biti i posljedica nekih cirkulacijskih smetnji.
U svakom slučaju smatram da trebate obaviti pregled kod specijaliste oralne patologije da bi se točno procjenilo o čemu se radi.