Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u zubu nakon vadenja zivca i stavljanja plombe


Autor Poruka

jela-22

15.10.2009. 20:15

Dobar Vam dan!!!

Naime moj problem je u tome sto sam vadila zivac iz donje petice,stomatologica mi je držala lijek dva dana,zatim napunila kanal i zaplombirala ga...sve je bilo dobro dok nisam osjetila veoma jaku bol iskljucivo na hladno...Nazvala sam stomatologicu i ona mi je rekla da je nemoguće da me boli taj zub jer da mi je izvadila zivac,ali ja sam sigurna da me boli bas ta petica,najvise me boli kad ju perem cetkicom...veoma jaka bol,pa me zanima zasto me boli ako sam izvadila zivac??dali cu ponovno morati vaditi tu plombu...?

Unaprijed zahvaljujem,
s poštovanjem

Jelena

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

19.10.2009. 11:55

Poštovana,
ne znam koliko je točno prošlo od zahvata. Naime, moguće je da nekoliko dana nakon tretmana zub bude osjetljiv, stoga treba izbjegavati žvakanje na onoj strani gdje se osjetljivi zub nalazi.
Ako je "živac izvađen" zub ne bi smio bolit i ne bi smio biti osjetljiv na hladno.
Donja petica u pravilu ima samo 1 kanal, ali je moguće da u malom broju slučajeva postoji još 1 kanal u korijenu zuba, koji nije pronađen i prepoznat u toku instrumentacije. On može kasnije biti izvor boli.
Svakako bi trebalo pogledati Rtg snimku tog zuba,kao i klinički situaciju u ustima, jer su brojni čimbenici koji mogu uzrokovati bol. Ali ako se bol nastavi, i ako je sigurno ustanovljeno da je baš taj zub uzročnik, potrebno je odstraniti plombu i ponoviti tretman.
Možete posjetiti i specijalistu za endodonciju i restorativnu stomatologiju.