Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vijek trajanja bijele plombe


Autor Poruka

mio-mao

13.10.2009. 17:50

Poštovani,
Zanima me koliki je vijek trajanja bijele zubne plombe, budući da mi je stomatolog pretprošle godine zamijenio jednu na 5-ici dole desno zbog istrošenosti, te prošle godine ponovno tu istu. Sada primjećujem da mi hrana upada ponovno između te 5-ice i 6-ice, tj da se ispuna toliko izlizala/istrošila da je nastala šupljina, kao i zadnja 2 puta. Je li moguće da bijele plombe tako malo traju ili možda moj stomatolog koristi nekvalitetne materijale?
Napominjem da nekoliko crnih plombi imam već 25 godina, a neke bijele i po 10tak.
Unaprijed hvala na odgovoru,
Lijepi pozdrav

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

19.10.2009. 11:50

Poštovani,
teško je bez uvida u kliničku sliku i bez ev. Rtg snimka reći o čemu se radi, i zašto se kod Vas javlja opetovano "trošenje" ili ispadanje plombe.
Sama kakvoća kompozitnih ispuna odnosno "bijelih plombi" je neupitna, naravno, pod uvjetom da se koriste pravilno i točno prema uputstvima. Razlika u postavljanju "bijele" od postavljanja je "crne" plombe je i u tome što postavljanje "bijele plombe" iziskuje nešto više koraka, a samim time i daje veću mogucnost pogrešci. Materijali se usavršavaju iz dana u dan, i već sada na tržištu postoje brojne verzije od kojih svaka ima svoje posebnosti i pravila uporabe.
Stoga je za rad s takvim materijalima potrebno stalno usavršavanje i pracenje struke, puno strpljenja i temeljito pročavanje uputstava prije uporabe. Materijali, ako govorimo o kompozitnim ispunima (bijelim plombama), a ne nekakvim privremenim ispunima, nisu loši i svakako bi, ako je rađeno pravilno i temeljito, trebali imati duži vijek trajanja i ne bi se mogli "potrošiti" u takvom roku.
Naravno, za definitivno mišljenje, potrebno bi bilo vidjeti situaciju u ustima. Možete posjetiti i specijalistu za endodonciju i restorativnu stomatologiju, kojem su takvi restorativni zahvati uža specijalnost.