Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolne desni


Autor Poruka

tamarah

07.02.2008. 21:40

Imam 26 godina i vec duze vrijeme me muci problem koji nisam uspjela rijesiti kod svog stomatologa.
Naime, na obje gornje sestice zubno meso mi se povuklo par milimetara i svako malo se javi izuzetna dugotrajna bol koja lagano pocne i postaje sve gora i gora, a na kraju osjecam kao da mi je cijelo podrucje od zuba do ispod oka upaljeno i pulsira. Bol se javlja bez obzira na to sto jedem ili pijem, imam osjecaj da vremenske prilike imaju vise utjecaja na njezino pojavljivanje. Moj stomatolog mi je rekao da zub nije pokvaren i da ne moze napraviti nista osim "umrtviti" zivac te ga je premazao hidrogenom i rekao da ponovim postupak za 3 tjedna medutim kako je nastupilo ovo promjenjivo vrijeme, bolovi mi se javljaju gotovo svakodnevno i nepodnosljivi su. Moze li se ista uciniti i o cemu se zapravo radi?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

25.04.2008. 19:00

Poštovani,
smatram da se kod Vas radi o oralnoj bolesti prije svega vezanoj za parodont. Smatram da nepotrebnim vađenje živca (devitalizacija) već je potrebno čitav problem sagledati s aspekta parodontologije. U današnje vrijeme stvarno se puno može napraviti kad se radi o problemu koji navodite. Ipak istaknula bih činjenicu koju navodite a to je da se zubno meso (gingiva) povlači isključivo na obje šestice moguće je da su zubi u traumatskoj okluziji. Savjetujem obavezan pregled kod parodontologa.

Minja90

29.07.2010. 20:16

Vec par dana tacno iza donjeg desnog umnjaka imam veoma jak bol desni,ali samo oko tog zuba,koji nije pokvaren...Lekari su mi rekli da se bol mozda javio jer sam imala jaku upalu krajnika i da to moze biti povezano...Iako sam ispila antibiotike koji su mi bili prepisani,i krajnici se smirili taj bol desni,bas kod tog zuba me i dalje ne prolazi...Volela bih da znam u cemu je problem? Unapred hvala!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

12.05.2011. 13:05

Postovani,
vjerojatno se radi o lokalnoj upali gingive ili parodonta oko tog zuba. Moguce je da na spomenutom mjestu postoji parodontni dzep koji nastaje razaranjem parodontnih vlakana i kosti, u kojem mogu zaostati i ostaci hrane sto uzrokuje stvaranje plaka i lokalne upalne reakcije. Potrebno je odrzavati dobru oralnu higijenu i dobro mehanicki cistiti navedeno podrucje zubnom cetkicom i koncem ili svilom. Mozete koristiti i oralne antiseptike- otopine za ispiranje usta. Ukoliko se bol ne smiri uputno bi bilo da posjetite izabranog stomatologa ili specijalistu parodontologa.