Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipertroficna papila na jeziku


Autor Poruka

N.

27.04.2006. 02:37

Riječ je o mojoj majci koja se javila ljekaru zbog povremenih zigova u desnom uhu unazad nekoliko dana, kao i odredjenih promjena koje je primijetila sa desne strane jezika pri korijenu (u istom periodu). Uz to osjeca i neko lagano peckanje. Povremeno (u navedenom periodu) ima i blaze poteskoce pri gutanju. Nema drugih tegoba osim straha koji je prisutan. Godina rodjenja 1956. Majka je u menopauzi (2 godine od posljednjeg ciklusa). Povremeni pusac, danas vrlo rijetko zapali cigaretu. Opcenito izbjegava jako zacinjenu i kiselu hranu. Ima periodicne migrenozne glavobolje i nije do sada imala vecih zdravstvenih problema.

Ovakav je nalaz ORL ljekara:

Otoskopski je nalaz prakticki uredan.

Rhinoscopia ant: Septum blago deviiran, sluznica mirna sekreta u kavumima se ne vidi.

Oropharyngoscopia: Sluznica mirna, tonzile hronicno promijenjene na jeziku priszna hipertroficna papila na dorzumu i pri korijenu desno kao i denudacija sluznica na vrhu.

Laryngoscopia ind: Lumen i funkcija larynxa uredni.

Dg.: Otalgia lat dex
Hypertrophyo papilorum linguae
TH: Savjetuje se Panthenol orribl 4-5x dnevno kao i Panthenol sol za grgljanje te Beviplex drag 3x1. Higijenskodijetetski rezim da savjet i kontrola za sedam dana. (proslo je 6 dana od pregleda, situacija nije vidno izmijenjena)


Promjene na jeziku nisu bolne na dodir, mada jezik sada opcenito reaguje na kiselu i zacinjenu hranu peckanjem. Zanima me kakva je vasa procjena o cemu se radi te da li ima razloga za brigu s obzirom na strah pacijentice od karcinoma usne duplje.

Srdacno hvala!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

27.04.2006. 13:20

Poštovani,
iako ste podrobno opisali mišljenje otorinolaringologa, ne mogu na osnovi navedenog opisa postaviti oralnu dijagnozu. Za sigurnu dijagnozu nužan je pregled kod oralnog patologa. Ipak, mislim da nije ništa ozbiljno, (kao karcinom čega se Vaša majka i boji) jer da jest otorinolarigolog bi to već uočio i primjenio odgovarajuću terapiju.