Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kiretaza


Autor Poruka

Snezana

03.05.2006. 16:08

Postovani,
Preporucena mi je kiretaza i evo prosla sam drugu od zakazane devet ili deset. Prvih dva, tri dana nakon prve nisam osjetila bol, ali zatim prilikom jela osjecala sam nelagodu, bol u vidu probadanja milion iglicama. Gingiva oko petice, sedmice (donje) postala je otecena i bolna ne samo prilikom jela, nego i na dodir (jezikom). Prilikom druge kiretaze, koja je bila zakazana 6 dana nakon prve, osjetila sam bol, ne velika ali bila je prisutna i napomenula sam za bol i otecenost, rekla je da nece raditi oko te zube, ali ipak jest. Dali je preporucljivo raditi kiretaze oko tako otecene, crvene i bolne gingive, koje su postale takve poslije prethodne kiretaze? Postoje li neke komplikacije od ovakvu vrstu tretmana? Sljedeca je zakazana za dva dana-receno mi je da ih je preporucljivo raditi na dva dana.

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

15.05.2006. 13:49

Poštovani,
komplikacije parodontene kiretaže moguće su kao što su moguće i komplikacije pri bilo kojem drugom kirurškom zahvatu. Sam postupak kiretaže i ima za svrhu izliječenje bolne, otečene i upaljene gingive.