Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Igla u kutnjaku


Autor Poruka

ana.b

10.11.2009. 13:10

Postovani,
molim Vas da mi sugerirate sto napraviti u slucaju kada igla ili svrdlo ostane u zubu a isto se plombira. Naime to mi se dogodilo kada mi je doktorica prije 2 godine popravljala kutnjak (donja sestica) i otada me on boli. Do nekidan se nije znalo sta je jer dvije RTG slike nisu nista prikazale. Otkako se zna za problem nitko ga ne zeli dirati nego me salju od jednog specijaliste do drugog a redovi su veliki i necu jos dugo doci na pregled.
Molim Vas koja bi bila Vasa sugestija u ovom slucaju? Ima li smisla vaditi taj zub?
Zahvaljujem,
Ana Baras

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

19.11.2009. 12:10

Postovana,
najvjerojatnije se radi o igli (ne vjreujem o svrdlu, jer to nije isto...) koja je prilikom instrumentacije, odnosno sirenja kanala pukla i tako ostala u kanalu. Ponekad cak takav zub moze biti i bez simptoma, ali kako u Vasem slucaju nije tako, vec Vas on vec dugo boli, trebate se obratiti specijalisti.
Najbolje bi bilo javiti se s Rtg snimkom specijalisti endodoncije i restorativne stomatologije (ex dentalna patologija) koji ce na temelju klinicke slike i Rtg snimka procijeniti sto i kako dalje.