Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


propolis


Autor Poruka

dorotea

29.06.2005. 18:19

Poštovani,
jako puno ljudi koje poznajem samoinicijativno ili na preporuku stomatologa koristi propolis u liječenju (olakšanju simptoma, skraćenju vremena cijeljenja) različitih promjena oralne sluznice (afte, upala zubnog mesa pri otežanom nicanju umnjaka, grlobolja...). Zanima me je li taj pripravak doista tako moćan, na kojem principu djeluje, za koje promjene se može preporučiti, postoje li neke kontraindikacije te može li sam izazvati neke neželjene posljedice na sluznici. Hvala!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

18.07.2005. 12:43

Poštovani,
o ljekovitoj ulozi i primjeni meda i samog propolisa pisali su i stari Grci,a ta svojstav neosporiva su i u suvremenoj medicini.
Ovaj prirodni lijek ima svoja imunomodulacijska svojstva (podizanje imunološkog statusa) i epitelizacijska svojstva (potiče odnosno ubrzava cijeljenje rana).
Ipak, postoji i određena nekritičnost u primjeni ovog preparata, budući se ovaj lijek nemože baš uvijek i za sve bolesti, osobito u stomatologiji, primjenjivati. Vrlo su česte alergijske reakcije na ovaj preparat, s čime se mi na Zavodu za bolesti usta na Stomatološkom fakultetu često susrečemo. Mogu tvrditi da je to preparat koji uzrokuje najviše alergijskih manifestacija na sluznici usta koje bivaju nepravovremeno prepoznate te vrlo često lažiraju i pravu kliničku sliku osnovne bolesti. Ovome su osobito sklone osobe koje su inače i prije pokazivale sklonost alergijskim reakcijama na neke lijekove ili u svojoj anmnezi navode neku atopijsku bolest. Stoga svim osobama sklonim alegiji preporučujem da se prije primjene ovog preparata posavjetuju sa svojim liječnikom, ali i dodatni oprez u samoj primjeni.