Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jamica


Autor Poruka

mirnall

06.07.2010. 12:50

Poštovani!
Iza osmice dolje desno moj stomatolog je uočio popriličnu jamicu odnosno odvojenost zubnog mesa od zuba i zaključio da je to vjerojatno nešto patogeno te me poslao na rtg slikanje. I sama sam to još davno primjetila jer sam često morala isčetkavati hranu, ali tome nisam pridavala pažnju jer me ništa nije boljelo. Možete li mi reći o čemu se tu može raditi. Hvala!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

11.05.2011. 18:50

Postovani,
ono sto mogu ovako reci, dakle bez klinickog pregleda i RTG snimka je da se vjerojatno radi o parodontnom dzepu koji nastaje propadanjem parodontnih vlakana koja ucvrscuju zub u kosti, i same kosti. Ponekad pozicija samog zuba (umnjaka) pogoduje nastanku istog. Svakako odrzavajte i dalje dobru oralnu higijenu uz pomoc zubne cetkice te konca ili svile. Mozete uz to kombinirati i uporabu oralnih antiseptika za ispiranje usne supljine. S tom RTG snimkom bilo bi uputno i posjetiti specijalistu parodontologa kako bi se pravovremenom terapijom sprijecilo napredovanje procesa i nezeljene posljedice.