Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kvrzice(kamencici)


Autor Poruka

batmann

09.06.2010. 16:35

Imam u donjem lijevom dijelu usta jednu vecu i 2-3 male kvrzice.Nalaze se tocno ispod donjih prednji zubi sa unutarnje strane i ja prelazim jezikom preko njih cesto.Ne bole me,tvrde su kao kamen i kada jezikom prelazim preko njih ili ih pipam prstom micu se gore dole,u svim smjerovima kao da se neki kamencici.Imam ih vec par godina i ne stvaraju mi probleme osim sto me iritiraju da prelazim jeziko preko njih.Ako mozete raci sta bi to moglo biti i kako nastaje?I da li bih trebao posjetili lijecnika?Hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

11.05.2011. 18:45

Postovani,
svakako je najbolje da posjetite specijalistu oralne medicine. On ce uzeti detaljnu povijest bolesti, ali i napraviti klinicki pregled gdje ce na osnovu izgleda i palpacije tih "kvrzica" moci tocnije reci o cemu se radi. Zasada mi je nemoguce reci jesu li to kostane tvorbe, tvorbe od mekog tkiva, kamenac...Takoder bi bilo dobro da uza se imate RTG snimku navedenog podrucja (uputnicu za snimanje mozete zatraziti kod izabranog stomatologa) jer bi se na taj nacin iskljucili patoloski procesi zubi kao moguc uzrok nastanku kvrzica, ali bi se mogli vidjeti i eventualni kamenci u zlijezdi slinovnici ako su prisutni i ako su kalcificirani.