Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kvržica


Autor Poruka

Stipe

12.04.2005. 13:45

Štovana!
Prije četiri mjeseca zubar mi je stavio krunu na desnu stranu gorne čeljusti i od tada imam svakodnevno krvarenje mesa iznad zuba. U ta četiri mjeseca sam u više navrata bio na čiščenju mesa, međutim krvarenje i bol se nastavlja i dalje, a da stvar bude još kompliciranija, prije tjedan dana sam primjetio, na desnoj strani donje čeljusti, pored jezika tvrdu kvržicu veličine 5mm, koja nije bolna ali smeta jer jezikom stalno prelazim preko nje. Što je uzrok nastajanja te kvržice i da li je ona povezana sa liječenjem upaljenog mesa iznad krune? O čemu bi se moglo raditi i kome da se dalje obratim za uklanjanje te kvržice?

Unaprijed zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.05.2005. 10:28

Poštovani Stipe,
predpostavljam da je kruna stavljena na određeni zub na desnoj strani gornje čeljusti. Isto tako vjerujem da tome nije predhodila predprotetska parodontološka obrada. Vaš stomatolog vjerojatno nije smatrao nužnim da se i nataj način zub predhodno obradi. Tako je vjerojatno došlo do aktiviranja gingivitisa, upale zubnog mesa, uzrokovnog najvjerojatnije mahaničkom iritacijom postavljene krunice. Moguće je da postavljena kruna onemogućuje i samočšćenje zubnog sulkusa i na taj način uvjetuje stvaranje parodontnog džepa.
Malo je nejasan opis "kvržice" koju navodite, moguće da se radi o začeplenoj maloj žlijezdi slinovnici,ali ne isključuje se niti upalni proces zuba. Svakao se javite za početak svom stomatologu te napravite ciljanu RTG sliku na mjestu formiranja navedene promjene.