Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lezije jezika


Autor Poruka

tara

31.10.2002. 09:50

Poštovani.Imam 26 godina ne pijem i ne pušim i inače sam zdrava .Problem mi stvaraju povremene lezije jezika.Počnu kao mali bijelasti kružići čija se sredina širi i postaje crvena dok rub ostaje bijeli. to onda boli i peče pogotovo ako pojedem nešto kiselije npr naranču.nakon par dana oko 5 se povuće.Prvo nestane bijeli rub a zatim se crvenilo pretvori u normalnu sluznicu jezika.Uzimala sam B vitamine,ispirala betadinom, hexoralom, kaduljom, rojazolom ali ništa nije pomoglo.Što bi to moglo biti i da li to može biti znak neke druge bolesti.Dijabetes je isključen.Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

04.12.2002. 14:18

Opisana klinička slika najviše odgovara eksfolijativnom glositisu (Glossitis exfoliativa areata migrans, Lingua geographica). Radi se o ljuštenju nježne sluznice dorzuma jezika. Maleni bijeli kružići, kako navodite, predstavljaju jače keratinizirani dio sluznice jezika u čijoj se sredini nalazi erodirana površina koja boli i peče, osobito na iritaciju (npr. kisele naranče, ljuta hrana, začini, kako i sami govorite). Uzrok ovoj pojavi mogu biti problemi od strane gastrointestinalnog sustava (gastritis). Usna šupljina kao takva, a osobito osjetljiva sluznica jezika ragiraju na takve poremećaje, jer i sami su dio tog sustava, pa prema tome vi možete imati takve promjene na jeziku i bez gastričnih simptoma. Tek nakon pregleda kod spec. gastroenterologa ustanovi se mogući gastritis uzrokovan bakterijom H.pylori ( kao najčešći uzrok ovim tegobama). Odgovarajućom terapijom mogućih gastričnih tegoba, paralelno će te liječiti i promjene u ustima. Svakako uz to je i potrebna i primjena lokalne terapije kako bi se se riješili neugodnih simptoma, peckanja i boli u ustima. Svakako bi Vam preporućila i da nas posjetite na našoj klinici, kako bi smo vam tek kliničkim pregledom mogli potvrditi Vašu dijagnozu. Klinički zavod za bolesti usta, Stomatološka klinika KBC-a Zagreb, Gundulićeva 5.

tara

14.03.2003. 13:09

puno hvala na detaljnom odgovoru.molila bih samo da li je za pregled potrebno donijeti uputnicu i dali bi ti simptomi mogli odgovarati upalu usta izazvanoj klamidijom. još jednom hvala

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

18.03.2003. 12:14

Za pregled u našoj specijalističkoj ambulanti Kliničkog zavoda za bolesti usta potrebna je uputnica koja vrijedi za više pregleda kroz 1 mj.

Opisane patološke promjene na sluznici jezika ne mogu biti uzrokovane klamidijom.

Ftoma

10.07.2010. 15:30

Poštovani,

Imao sam isti problem već nekoliko godina. Doktori su mi diagnosticirali sve i svašta, od psihičkih smetnji do morbus reitera... Do točne diagnoze (da je uzročnik moje patnje Heliobacter pyroli) sam došao čitajući ovaj Vaš odgovor. I nemogu vjerovati da je riješenje moje patnje jedna mala terapia koja je trajala dva tjedna. Mislim da sam sada najsretija osoba na svijetu.

Moram Vam se zahvaliti na "diagnosticiranju" preko interneta.

još bih napomenio kojie su mi smetnje sve bile prisutne, za sve one koje budu ovo čitali:

- blokada želudca pri uzimanju alkohola
- umor
- kočenje trbušnih mišića
- svrab prsa i leđa nakon tuširanja
- "kucanje srca" u želudcu nakoj jela
- povraćanje krvi
- krvava stolica
- prostatitis (užasni bolovi)
- gore opisana fleka na jeziku
- lupanje srca (i preskakanje)
- ulcus dudendi


sada se osjećam kao novorođen i još jedan puta, HVALA

pozdrav

naomi82

06.05.2011. 10:10

Poštovani!

Od istog problema patim već godinama. Potvrđena mi je dijagnoza eksfolijativnog glositisa (geografski jezik). Napravila sam seriju pretraga i ništa nije dovelo do uzroka ovoga problema. Test na H-pylori je negativan. Povremeno patim od gastritisa i tegoba želuca, ali lezije jezika se javljaju neprestano, čak i kada mi je sa želucem sve u redu. Imam stvarno težak slučaj geografskog jezika, stalno je natečen i flekice prekrivaju cijelu površinu a nastale su i raspukline. Strašno mi je sve to, pogotovo jer sam probala sve čega sam se mogla dosjetiti. Pročitala sve do čega sam došla na internetu, uključujući medicinske stranice i forume u zemlji i inozemstvu ali nigdje nisam pronašla savjet kako ukloniti tegobe.
Isprobala sam razne preparate, od one ljubičaste tekućine za afte, krema za gljivice koje mi lječnici uporno daju, propolisa u spreju, raznih dodataka vitamina i minerala, prehranu bez kiselog, ma sve sto postoji, ali nista nije olakšalo a kamoli uklonilo flekice.
Zadnje sam posjetila specijalista za uho-grlo-nos i ostala razočarana kada mi je prepisala još jednu kremu protiv gljivica koja naravno nije ništa pomogla.
Tijekom vlastitog istraživanja on-line dolazila sam do izjava da je EG često urođen i genetski određen te da nema pravog lijeka, što me dodatno rastužilo. Ne mogu se pomiriti s time da ću cijeli život živiti s ovim problemom!
Zbog posla nisam trenutno u mogućnosti doći raditi daljnje pretrage u Zagreb pa bih cijenila ako bi mi mogli pomoći savjetom ili preporučiti neku terapiju koja je pomogla osobama sa istim problemom.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

10.05.2011. 17:10

Postovana,
vidim da vec i sami znate jako puno o ovoj dijagnozi koja je, da jos jednom napomenem, cesta i dobrocudna. ako ste iskljucili sve o cemu je iznad vec pisano, a vidim da jeste, preostaje izbjegavati sve provocirajuce cimbenike (pr kiselu hranu) i odgovarajucom terapijom ublaziti smetnje.Ne znam jeste li probali tzv.koktel gdje se pomijesa lokalno anestetsko sredstvo, antiseptik i epitelizans kao pr D-pantenol otopina.

naomi82

18.05.2011. 10:20

Zahvaljujem na odgovoru!

Nisam još isprobala koktel, u zadnje vrijeme sam pokušava s raznim biljnim preparatima. Trenutno ispirem usta čajem od kadulje ali nažalost nema promjena. Probat ću i vaš savjet pa ću vas obavjestiti o rezultatu. Hvala!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

23.05.2011. 13:10

Postovana,
nemojte ni pretjerivati s ispiranjem kaduljom, jer ponekad znamo u praksi vidjeti reakcije i na takve biljne pripravke, najcesce u vidu eritematoznih promjena (crvenilo).
Sto se tice biljnih cajeva, preporucam korijen bijelog sljeza za ispiranje usne supljine- 1 zlicu na 1 dcl hladne vode te ostavite da odstoji nekoliko sati (ili preko noci).