Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sivkasta točkica na zubnom mesu


Autor Poruka

eja

02.02.2009. 13:40

Poštovani,

nakon nošenja fiksnog ortodontskog aparatića, između gornjih jedinica pojavila se sivkasto - plavkasta točkica, kao da je napravljena kemijskom olovkom. Tik uz zub, boja zubnog mesa je normalna. Moj ortodont to vidi prvi put i kaže da bi uzrok tome mogao biti frenulum koji bi trebalo operirati da se zubi ne bi opet vratili u prijašnji položaj. Pitao me jesam li se negdje udarila, a točno tako i meni to izgleda. Međutim, nikakvog udarca u zubno meso nije bilo. Moja stomatologinja preporuča mi da odem oralnom patologu, jer ni ona ne zna što bi to moglo biti. Trenutno nosim retencijski apartić.
Znate li možda što bi moglo biti uzrok toj pojavi?

Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

04.02.2009. 23:00

Poštovani,
kad je riječ o sivkastoj točkici koju opisujete odmah možemo reći da se radi o makuli. Ali o kojoj vrsti makule i kojeg uzroka? Treba dedfinirati da li je navedena promjena, tzv. makula poljedica lokalnne vaskularne promjene ili je možda posljedica pigmentacije. To se lako utvrdi testom vitropresije (pritiskom prozirnog stakalca na promjenu: lezija blijedi - vaskularna promjena; lezija ne blijedi - najvjerojatnije je pigmentacija). I vaskularna lezija i pigmentacija mogu biti različitog uzroka. Preprućam pregled specijaliste oralnog patologa.
Ovaj pregled je moguće napraviti u Splitu - Stomatološka klinika, Rijeci - Stomatološka klinika KBC i Zagrebu - Stomatološka klinika KBC.

08.04.2010. 16:50

Poštovani,
zamolila bih vas za jednu informaciju. Naime dugo godina nosila sam mobilni i fiksi aparatić za zube, također sam prije nekih 10 godina na bazenu pala i pukla prednja 2 zuba. Nije bilo nikakve reakcije na moje zubno meso. Međutim kad sam skinula fiksni aparatić pojavila mi se siva točkica poviše dvice na desnoj strani koja se proširila,a na lijevoj strani jako malo. Bila sam na pregledu i rečeno mi je da se radi o pigmentaciji u zubnog mesa. Mene zanima postoji li neki naćin da se ta pigmentacija ukloni ili se s tim ne može ništa?
Hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

11.05.2011. 18:45

Postovani,
kad govorimo o oralnim pigmentacijama treba znati da postoje endogeno uzrokovane (odlaganje pigmenata melanina, hemosiderina, hemoglobina) i egzogeno uzrokovane (odlaganje stranih tvari u podrucje sluznice), zatim pigmentacije uzrokovane lijekovima. Isto tako postoje slucajevi kada se radi o odlaganju teških metala i soli na sluznici (iako je to danas dosta rjede) te o tetovazi (amalgamska tetovaza, grafitna tetovaza).
Ne znam jeste li pregled obavili kod specijaliste oralne medicine, ali svakako bi uz detaljnu povijest bolesti kod Vas trebalo odredenim dijagnostickim postupcima utvrditi podrijetlo te pigmentacije, a tek onda moze se sagledati i eventualna mogucnost i izbor terapije.