Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas za savet i pomoc!Afte!


Autor Poruka

milkica

21.05.2006. 21:46

Postovani, pisem u ime svoje majke, koja vec 3 godine unazad pati od afti. Afte joj se pojavljuju na gotovo svake 2 nedelje ( taman jedne nestanu, a pojave se druge).Uvek ih je nekoliko, najmanje 3-4, a velicina varira..Probala je sve, propolis, tablete i tinkture, sve moguce oriblete, vitamine, karanfilic takodje, culi smo da on pomaze, ali uzalud.Citali smo da moze biti i usled alergije na odredjene namirnice, npr.kackavalj, tunjevina i sta sve ne.Kvalitet zivota je potpuno opao, pre 2 dana stanje se toliko pogorsalo da je pala u postelju( temperatura,malaksalost). Pojavile su se na ulazu u grlo, velicine zrna graska i (po citavoj usnoj duplji)., vise od 5, i prakticno joj je onemoguceno gutanje.Napominjem da je uzimala briseve sa mesta samih afti, lecila se antibioticima, npr.Dovicin, i sve to nije dalo nikakve rezultate.Majka ima 58 godina, i sve do 2003. bila je pusac.Od tada su se afte pocele javljati u intervalima koje sam Vam navela. Pre toga su joj se javljale, retko, nije da su se tek tada prvi put javile. Ali od tada, zivot je u pravom smislu postao pakao.Citala sam na sajtu Stomatoloskog fakulteta u Zagrebu dosta detaljno o svemu, detaljnije nego sto su lekari ovde u Beogradu ikada uspeli da nas informisu.Uglavnom svi govore isto, i niko nas ne upucuje ni na kakve detaljne pretrage,Molim Vas, postoji li nacin da mi odgovorite sta da preduzmemo..Na sta da obratimo paznju, kome da se obratimo, i kakve bi analize trebalo da uradi?Citala sam o tome da treba ispitati celularni imunitet,uraditi KKS, B12, folnu kiselinu i sl..Molim Vas i za savet kako da ih leci, sto brze , postoji li nesto za sta pouzdano znate da moze da pomogne?Molim Vas za odgovor sto pre!!I HVALA.

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

23.05.2006. 10:29

Poštovani,
Mogu primijetiti da ste zapali u začarani krug od traženja idealnig lijeka za afte pa do nastojanja kako suzbiti bol, sad i u ovom trenutku. Mislim da ipak trebate krenuti strogo definiranim smjernicama koje se nameću same po sebi. I dijagnoza a prema tome i prognoza i liječenje bolesti slažu se poput pazli. Trebate znati da afte spadaju u skupinu autoimunih bolesti a što znači da postoji uzrok koji dovodi do gubljenja tolerancije na vlastitu antigenu strukturu, tj, da vlastiti imunološki sustav ne prepoznaje vlastite stanice, strukture kao svoje već se prema njima odnosi kao prema nečem stranom, tuđem razvijajući na njih destruktivnu autoimunu reakciju. U podlozi afti može biti niz uzroka, gastrične bolesti, anemije (najčešće vezane za manjak željeza), neke druge kronične i imunološke bolesti (sustavne) koje dodatno opterećuju i troše vlastiti obrambeni sustav. Znači da je potrebno LIJEČITI UZROK A NE POSLJEDICU ( u ovom slučaju afte su posljedica). Činjenica je i to da su se afte kod Vaše majke pojavile nakon prestanka pušenja, što ptvrđuje pravilo da se afte ne pojavljuju kod pušaća (rijetko da) zbog jače keratinizacije oralne sluznice. To ne znači da majka ponovno treba početi pušiti jer posljedice mogu biti još i gore.......!!! Ono što svakako treba napraviti za početak je KKS, Fe, dalje s obzirom na nalaze bilo bi dobro pregledati želudac (test na H. pylori), nadalje imunološka obrada.... Međutim obradu i slijed dijagnostike određuje specijalista oralni patolog. Terapija afti također slijedi tijek zbivanja, međutim mora se znati da ona uključuje loklnu primjenu kortikosteroida (cilj suprimirati destruktivni imunološki odgovor), te simtomatsku terapiju antimikotici (spriječiti sekundarnu upalu gljivicama-nije nužna),lokalni anestetik ( da anestezira i omogući konzumiranje hrane), epitelizanse ( pomoći cijeljenje aftoznih erozija, rana). I na kraju mislim da sma Vam bar donekle razjasnila nastali problem.

student

16.06.2006. 00:03

Takodjer imam problema s aftama: Sada imam 22 godine: dobivam ih recimo najmanje zadnjih 10 tak godina.. i to u varijaciji koliko cest ose javljaju:
Kadkad se javljaju cak 2 puta u mjesec dana: znaci jedne traju tjedan dva prodje 2 tjedna i opet se jave, a kadkad nesto rijedje: rekao bih po zimi rjedje a po ljeti češće..

Najcesce nastane jedna afta sa okolnim crvenilom: a kadkad npr kao sada: afta je s jedne strane doljenjg dijela usta: u razini donjeg zuba ocnjaka: ali cijeli donji dio sluznice do drugog " donjeg oćnjaka" je naotecen i crven.. recimo hrapaviji.. i crvenilo zauzima donje zubno meso i dolazi do ruba usana..
Znaci nije crvenilo samo oko afte u nekom malo radijusu nego kako je gore opisano...
Takvo stanje se rijedje javlja .. obicno je jedna afta i crvenilo okolo nje...
Kadkad afta nastane skorz na kraju usta na onoj "kozici" ispred grla...

Vise puta sam bio kod "obitljeskog doktora" koji mi je davao samo "lokalne" stvari za deznfekciju i rekao da za to nema lijeka
SAd kako poceti, kome se javiti u svrhu nalazenja uzroka.. tj poceti s kakvim pretragama prije: kontrole gastro sustava kontrolakrven slike i sl i sl.

hvala