Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


naslage u grlu ina jeziku


Autor Poruka

smiljana

06.05.2006. 20:22

Poštovani,pročitala sam sva pitanja na tu temu i Vase odgovore,ali, nisam se nigdje pronasla.Prošle godine u 4.mjesecu prvi puta su se pojavile debele bijele naslage na jeziku,ali i u grlu, imam takav ojećaj,jer me stalno pri korjenu jezika nesto smeta.Napravili smo dosta pretraga,gastroskopiju,rendgen jednjaka,bakteriološku obradu...od svega,bio je pozitivan nalaz na Helicobaktery,prošla sam terapiju,ali moj osnovni problem je ostao.Zanimljivo je to što je početkom zime sve naglo prestalo,kako se i pojavilo.Međutim,isto vrijeme ove godine,a ja opet jedva gutam,nekoliko puta na dan skidam naslage koje se uporno vraćaju,u velikim količinama.Zubi su zdravi.Muči me taj čudan osjećaj u grlu,ali normalno gutam hranu.Što da radim i kome da se obratim?Utučena sam i jadna,stalno se držim za grlo,mada za to nema razloga.Lijepo molim Vaše cijenjeno mišljenje.Hvala,pozdrav.

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

15.05.2006. 14:01

Poštovana Smiljana,
ono što je moje pitanje Vama, a što smatrate naslagama na jeziku? Ako to izgleda kao "bijeli jezik" onda se radi o izduženim i jače keratiniziranim filiformnim papilama jezika, a posljedica je iritirajučih podražaja (kava, cigarete, želučana kiselina...?). S druge strane, ukoliko izgleda poput bijelih krpica koje se odižu od podloge najvjerojatnije se radi o pseudomembranama kao posljedica neke uple. Što se tiće boli u grlu i otežanog gutanja svakako bi preporućila kontrolu serumskog željeza.

smiljana

17.05.2006. 12:30

Hvala na odgovoru,znam da ste pretrpani poslom.Naslage se ne odvajaju,veoma su konkretne,skidam ih mehanicki par puta dnevno i stalno se svejedno obnavljaju.To zna biti kolicina otprilike jedne manje cajne zlicice. Nisam pusac,a problem s kiselinom nemam,ali sam anemicna gotovo od uvijek.Vrijednost zeljeza krece se izmedju 6-9.Lijecenje nikad nije bilo potpuno,mojom greskom.Tesko podnosim zeljezo i nisam nikad bila dovoljno uporna.Inace sam zdrava,bavim se sportom.Zanimljivo mi je to sto se
ponovo pojavilo u isto doba kao lani.Imam puno povjerenja u svog lijecnika otorinca,ali vec ni on ne zna sto bi sa mnom.Mene.u stvari,grlo ne boli,vec me vise iritiraju te naslage koje su najvece na korijenu jezika,pa valjda to izaziva grozan osjecaj nelagode u grlu.Upravo danas primjetila sam dva nova crvena kruzica na jeziku,velicine graska.Ta mjesta su pravilno izolirana i na njima nema bijelih naslaga.
Sto da radim?Dosla bih rado i do vas,ako je to moguce.
Inace,nemam problema s prehranom ni s kilama.Jedem puno voca i povrca,a od vitamina ne uzimam nista,osim domaceg propolisa.
Lijepo molim jos jednom Vase cijenjeno misljenje.

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

18.05.2006. 12:22

Poštovani,
pretpostavljam da kružić koji ste otkrili i koji opisujete nije ništa dugo nego papila valata koja se u skupini njih nekoliko nalazi na korjenu jezika, normalna je anatmska tvorba i ne predstavlja patološki nalaz.
zasve druge nedoumice koje Vas muče najbolje je da se javite oralnom patologu.

smiljana

18.05.2006. 13:01

Jos jednom hvala na trudu.Javit cu se svakako.Lijep pozdrav.