Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ogoljeli vrat zuba


Autor Poruka

Igor

25.05.2006. 10:03

Poštovani,

Primjetio sam u zadnje vrijeme da mi je oko dva zuba (4 i 5) gornje čeljusti došlo do povlačenja zubnog mesa čime su jasno vidljivi vratovi tih zuba. Isto tako krvari mi zubno meso prilikom četkanja zuba općenito. Moj stomatolog mi je rekao da se ništa ne brinem, ali me isto tako pitao da li mi je netko u obitelji imao paradontozu. Taman da se i nisam mislio brinuti, na spomen paradontoze sam se definitivno zabrinuo. Naime, imam 27 godina i nažalost usprkos redovitoj higijeni, kvaliteta zuba mi nije baš najbolja. Idem na redovite kontrole i baš na svakoj se nešto nađe za popraviti. No dobro, tu pretpostavljam i geneteika ima dosta značajnu ulogu. Isto tako, moja majka je relativno mlada ostala bez zuba i koristi punu protezu. Ona tvrdi da zube nije izgubila zbog paradontoze već zbog, eto, spleta raznih okolnosti.

Stomatolog mi je savjetovao korištenje Hexorala i kupovinu vodenog tuša za zube, te me naručio na paradontološku obradu. Međutim, nije mi savjetovao i odlazaka na pregled kod paradontologa.

Moje pitanje glasi dali ovi početni simptomi neminovno mogu dovesti do paradontoze ili je moguće da je riječ i o nekim drugim upalnim procesima. Da li da inzistiram na pregledo paradontologa, te da li jednom povučeno zubno meso se može povratiti na prvotno stanje.

Ispričavam se na dužini poruke, ali bih vas molio za praktične savjete.

S poštovanjem,

Igor

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

19.06.2006. 09:43

Poštovani,
svakako bi Vam preporučila pregled kod parodontologa, koji će dalje procjeniti o terapiskom postupku.
Krvarenje i povlačenje zubnog mesa (gingive) jedan su od simptoma upale (gingivitisa). Svako takvo stanje nalaže pozornost od pravilne oralne higijene do pregleda i obrade kod parodontologa. Ukoliko se zanemare početni simtomi svaki gingivitis miže prijeći u partodontitis.