Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Most


Autor Poruka

Sandra

27.09.2004. 14:18

Postovani,

Imam 33 godine i ugornjoj vilici imam ugradjen most, koji mi je napravljen posto mi je sa desne strane nedostajala cetvorka, petica i sestica. Tom prilikom stomatolog mi je preporucio da iz estetskih razloga napravim nadogradnju na obnije jedinice, desnu dvojku i tojku na koju se nadovezuje most spojen sa sedmicom. Sve je to uradjeno u bloku, ni jedan zub nije posebno radjen. Mislim da cjelokupni posao nije dobro odradjen, desni mi cesto krvare, otecene su, narocito izmedju jedinice i dvojke. Sve to prati neugodan zadah. Osjecam bol ispod navlake na pomenutoj dvojci i mislim da zub zahtijeva lijecenje. Interesuje me da li zbog lijecenja jednog zuba, moram da skinem citav most, ili se lijecenje moze obaviti drugacije? Inace, zanima me kako se most skida i da li prilikom toga moze doci do ostecenja i povlacenja korjena?

Unaprijed zahvaljujem.

Sandra

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

26.10.2004. 11:37

Poštovani,
s obzirom na navedene simptome krvarenja desni, mislim da se kod Vas radi o upali zubnog mesa - gingivitisu. Neugodan zadah koji osiječate u području dvojke vjerojatno je posljedica postojanja džepa u kojem zaostaje hrana. Ono što Vi svakako možete učiniti za sebe je redovito četkanje zubiju nakon svakog obroka, upraba malih intradentalnih četkica kojima će te još temeljitije očistiti prostor između dva zuba odnosbo između zuba i mosta, te ispiranje usta odgovarajućim antiseptikom (Corsodyl). Bez obzira na navedeno smatram da je nužno da obavite pregled kod specijaliste parodontologije. Što se tiče samag liječenja zuba, ako je to potrebno, zub je moguće liječiti i bez skidanja mosta kroz samu krunu zuba.